StoryEditor

Ulovile ga kamere: Što Vučić junior radi u zagrljaju mafijaša?

Piše D  /  25.05.2020., 07:05h

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić započeo je ovih dana orvelovsku predizbornu kampanju uoči izbora koji će se u Srbiji održati u lipnju. Prvi skup održao je virtualno, putem aplikacije Zoom, okružen sa stotinjak oduševljenih sljedbenika, koji su mu oduševljeno pljeskali dok je govorio o svijetloj budućnosti Srbije, ekonomskom rastu i investicijama, svojim omiljenim predizbornim temama, pišu 24sata.hr.

Prije šest godina slogan Vučićeve kampanje bio je “Budućnost u koju vjerujemo”, na izborima 2016. godine “Srbija pobjeđuje”, dok u najnoviju kampanju Vučić ulazi s geslom “Za našu djecu”. Djeca su, poručuje, “naše najveće blago”, a zbog njih je srpski predsjednik spreman za najveće napore i najteže odluke. A onda se, zahvaljujući istraživačkoj priči portala KRIK o ratu u balkanskom kriminalnom podzemlju, u kampanji počelo govoriti i o Vučićevoj djeci, odnosno o njegovu sinu Danilu. Portal KRIK, jedan od najboljih istraživačkih portala na ovim prostorima, objavio je u suradnji s kolegama iz crnogorske Mreže za afirmaciju nevladinog sektora i međunarodne novinarske organizacije koja se bavi izvještavanjem o organiziranom kriminalu (OCCRP), bogato dokumentiranu priču o ratu dvaju mafijaških klanova, Škaljarskog i Kavačkog klana, koji su imena dobili po kotorskim naseljima Škaljari i Kavaču, iz kojih dolaze, kao i o njihovim vezama s politikom i obitelji predsjednika Srbije.

Vučićev sin Danilo, koji je nedavno prebolio COVID-19, prijateljuje s Aleksandrom Vidojevićem, poznatijim kao Aca Rošavi, jednim od ključnih članova Partizanove navijačke skupine “Janjičari”, poznate po kriminalu i nasilju, koja pripada Kavačkom klanu. To se dokazuje njihovim zajedničkim fotografijama nastalim na različitim događajima i u različito vrijeme. Na jednoj fotografiji Vidojević i Vučićev sin zajedno navijaju na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji 2018. godine, a Aleksandar Vučić komentirao je nakon objave te fotografije da se njegov sin u tom društvu našao slučajno, tvrdeći kako je riječ o napadu na njega i njegovu obitelj.

- Da mu ja sad objašnjavam što su ga napali zato što je otišao navijati za Srbiju i zato što je vikao: ‘Ja te volim Srbijo!’ - opravdavao je srpski predsjednik Vučić druženje svojega sina s kriminalcima na nogometnom prvenstvu u Rusiji, usput napomenuvši kako njegov sin uopće nije navijač Partizana. A onda su se Vidojević i mlađi Vučić u siječnju ove godine opet “slučajno” našli u istom društvu na proslavi Dana Republike Srpske u Banjoj Luci. Novinari KRIK-a objavljuju još jednu dosad neobjavljenu fotografiju na kojoj mladi Vučić grli Vidojevića u jednom noćnom klubu, a ostaje nejasno kad je i gdje ta fotografija snimljena.

Na temelju dosad neobjavljenih dokumenata o ratu u balkanskom podzemlju, iskaza zaštićenih svjedoka - članova sukobljenih klanova, policijskih podataka i izvještaja srpske Sigurnosno-informativne agencije (BIA), kao i videomaterijala ubojstava pripadnika kriminalnih skupina, novinari KRIK-a objašnjavaju kako je padom balkanskog narkobosa Darka Šarića uslijedio uspon Škaljarskog klana, koji se potom podijelio i započeo rat sa svojim bivšim suradnicima “Kavčanima”, kojima pripada i prijatelj Vučićeva sina Vidojević. Krvavi rat Škaljarskog i Kavačkog klana počeo je 2014. godine zbog svađe oko jedne pošiljke kokaina, a u tom ratu istaknutu ulogu imaju i druge kriminalne i huliganske skupine u srpskom podzemlju, pišu 24sata.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 18:40