StoryEditor
od 1. siječnja

Ulazak Hrvatske u Schengen: Evo što misle Hercegovci o tome

Piše desk  /  09.12.2022., 08:41h

Kontrole na hrvatskim kopnenim i pomorskim graničnim prijelazima ukidaju se 1. siječnja, a u zračnim lukama od 26. ožujka iduće godine.

- Gužve odlaze u povijest. Bit će zanimljivo putnicima koji će već za blagdane dolaziti u Hrvatsku, odnosno ići će dalje prema istoku, ovdje na Bregani još će biti granična kontrola, a kad se budu vraćali, više te kontrole neće biti, izjavio je Milan Kreš, voditelj smjene na GP-u Bregana.

Kreš je rekao da će ostati najmanje dva traka na ulazu i izlazu za putnički promet te trak za teretni promet.

Ulaz i izlaz bit će odvojeni stošcima.

- Kad dođu do mjesta gdje se sada obavlja granična kontrola, policajca neće biti u kućici. Kućice u prvom momentu ostaju, rampe će biti dignute i moći će se slobodno prolaziti, rekao je Kreš.

Kontrola će se provoditi samo za ulaske iz trećih zemalja.

- Na Bregani neće biti granične kontrole, ali to ne znači da uopće neće biti kontrole. Kontrolu će vršiti i mobilna granična policija i policijski službenici koji će biti u kompenzacijskim mjerama koji će vršiti kontrolu na prilaznim putevima prema granici, na benzinskim pumpama, tamo gdje postoji mogućnost da migranti prolaze, objasnio je.

Predviđeno je da se u kopnenom dijelu ukinu 73 granične kontrole, a na moru 12.

Kakve će promjene za putnike donijeti ulazak u Schengen?

Dok se granični prijelazi prema Sloveniji i Mađarskoj ukidaju, oni prema Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji postaju vanjski šengenski prijelazi. Kakve će to promjene donijeti za putnike, istražile su naše ekipe iz Dubrovnika i Metkovića.

Na graničnom prijelazu Nova Sela danas nema gužvi, pa granične kontrole traju samo nekoliko minuta. Za građane Hrvatske s ulaskom u šengenski prostor na tom najfrekventnijem graničnom prijelazu ništa se bitno neće promijeniti, jer ovdje su se za prijevoz robe i putnika i dosad provodile šengenske kontrole.

Putnici koje smo danas ovdje zatekli već su se na takve kontrole naviknuli. Europi bez granica posebno se vesele oni koji putuju prema drugim zemljama EU-a.

- Kad idemo, ne moramo nigdje više kontrolu imati. Podržavam u svakom slučaju, kaže Neđad iz Mostara.

- Ma bit će dobro, bit ćemo bliže Europi, kaže Jure iz Čitluka.

- Ne može ništa tu biti loše. Postoji razlog zašto postoji Schengen, kaže Amer iz Mostara.

Vanjska šengenska granica postaje i granični prijelaz Karasovići.

- Neće doći do znatnijih promjena s obzirom na to da Hrvatska već kao članica Europske unije provodi sustavne granične kontrole nad državljanima trećih zemalja, kaže Dragan Sršen, voditelj Službe za granicu PU DNŽ-a.

Eventualne promjene trebalo bi donijeti uvođenje dvaju novih sustava sredinom iduće godine.

- To su Entry exit sustav i ETIAS sustav. To su dva sustava koja će omogućiti obavljanje graničnih procedura na ubrzan način, znači procedura uzimanja biometrijskih podataka za državljane trećih zemalja i prethodne najave putovanja što se odnosi na državljane trećih zemalja, objasnio je Sršen.

Schengen bi mogao značiti i više turista. Bit će lakše putovati, ali i trošiti.

- Za mene kao Talijana bilo je jako teško kad je lira išla na euro. I sad je ista situacija, malo je teško, ali za budućnost sto posto je bolje, poručuje Marco iz Italije.

Sve će se vidjeti već s prvim danom nove godine kada će Hrvatska biti potpuno implementirana u Europsku uniju.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 10:23