Article_Top_970x250

Ulazak DF-a u bošnjačku kvotu je vraćanje duga

lidera mostarskog HDZ-a

Ulazak DF-a u bošnjačku kvotu je vraćanje duga

tra 12, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot via N1

Damir Džeba, delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i jedan od lidera mostarskog HDZ-a, kazao je jutros za N1 da je ulazak Demokratske fronte u partnerstvo sa Strankom demokratske akcije ''vraćanje duga za izbor Željka Komšića''.

On je rekao da ''to nije neka tajna'' za bilo koga tko prati politička zbivanja u Bosni i Hercegovini.

''Bošnjaci jednostavno u ovom izbornog inženjeringu su Hrvatima nametnuli člana Predsjedništva i to je ono što frustrira sveukupne odnose kada su u pitanju Hrvati i Bošnjaci. Trebamo vidjeti na koji način da dovedemo izborna pravila da jedan narod ne bira drugom predstavnike'', rekao je on u razgovoru s Minelom Jašar Opardija.

Na pitanje kakve veze ima SDA s izborom Komšića u Predsjedništvo, gost N1 kazao je da ''to ne smatra samo on''.

''Ne smatram samo ja već bilo koji novinar ili istraživač koji više prati politička zbivanja u BiH. Ulazak DF-a u bošnjačku kvotu je vraćanje duga. Ulazak DF-a je vraćanje duga za izbor člana Predsjedništva. To nije neka tajna'', dodao je on.

''HDZ razgovara s predsjednikom SNSD-a i strankama koje predstavljaju srpski narod. Razgovara i s Bakirom Izetbegovićem koji se predstavio kao lider bošnjačkih stranaka. Tri reprezentacije naroda koje su dobile na ovim izborima i jednostavno mora se razgovarati. DF je sebe prepoznao kao bošnjačku stranku'', poručio je Džeba za N1.

Naglasio je da u BiH danas ne postoje koalicije u modernom smislu.

''Ovdje nema koalicija u modernom političkom izričaju već nužne na osnovu izbornih rezultata. Ovi razgovori održani u središnjici HDZ-a u Mostaru daju nadu jednu da se što prije sastavi vlast, prije svega Vijeće ministara i onda bi to trebala biti dobra osnova da se počne razgovarati oko onog što je uvjet za Federalnu vlast. Ne bismo smjeli ući u 2020. bez novog izbornog zakona'', rekao je on.

Dnevnik.ba

Tagovi: