StoryEditor
donacija

Ukrajinskim izbjeglicama u Međugorju uručeni laptopi i školska oprema

Piše hina  /  25.10.2022., 16:28h

Ukrajinskoj djeci izbjeglicama koja su s obiteljima našle utočište u poznatom katoličkom hodočasničkom mjestu Međugorju u utorak su uručeni laptopi i školska oprema kako bi mogli online pratiti nastavu koju organiziraju ukrajinske vlasti te se uključiti u školske aktivnosti u hercegovačkom središtu.

Donaciju su mladim Ukrajincima uručili predstavnici UNHCR-a i UNICEF-a u Bosni i Hercegovini.

Ubuduće će djeca moći online sudjelovati u nastavi koju organizira ukrajinsko ministarstvo obrazovanja i znanosti, a to će im biti omogućeno i iz školskih klupa Osnovne škole Bijakovići kod Međugorju, čiji su informatičku učionicu nadogradile UN-ove humanitarne organizacije.  

"Uz ovu izravnu potporu koju pružaju UNHCR i UNICEF u suradnji s Crvenim križem, UNHCR je nadogradio i informatički kabinet Osnovne škole Bijakovići u Međugorju za korištenje svim učenicima s ciljem stvaranja inkluzivnog okruženja i olakšavanja interakcije među djece iz lokalne zajednice i djece izbjeglica", rekla je voditeljica misije UNHCR-a u BiH. 

Najavljeno je kako će UNICEF i UNHCR angažirati dodatno osoblje koje bi bilo potpora učenju ukrajinskoj djeci u školskim aktivnostima tijekom boravka u Međugorju.  

U Međugorju je od početka ruske agresije na Ukrajinu bio smješten veći broj izbjeglica iz te zemlje, njih oko 300. No, zbog propisa oko boravka stranaca veći je broj bio prisiljen napustiti BiH jer ih vlasti nisu bile prilagodile.  

U Međugorju boravi između 50 i 70 ukrajinskih izbjeglica, a uskoro se očekuje dolazak još njih 15, najavio je je tajnik Crvenog križa općine Čitluk Miljenko Stojić. 

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 01:23