StoryEditor
rat u ukrajini

Ukrajinski vojnici primali odlikovanja u blizini prve crte bojišnice, Rusi ih u raketnom napadu ubili 20

Piše desk  /  05.11.2023., 14:44h

Ukrajinski ministar obrane Rustem Umerov naredio je istragu incidenta u kojem je u petak poginulo oko 20 vojnika dok su se okupili u selu u blizini prve linije bojišnice na ceremoniji dodjele zapovjedničkih nagrada.

Vojnici 128. brigade okupili su se u petak ujutro u jednom selu u Zaporožskoj oblasti kako bi primili odlikovanja povodom Dana artiljerije. Ali Rusi su napali mjesto i oko 20 vojnika je izgubilo život. Vojska se o tome u početku nije oglašavala.

Detalje napada je na društvenim mrežama objavio jedan od pripadnika brigade koji je bio tamo. U videu je rekao da je stradalo "mnogo" vojnika i civila.

Kada su vijest preuzeli ukrajinski mediji, nakon otprilike dva sata potvrdili su je strateški komunikacijski centar vojske i Viktor Mykyta, načelnik uprave Zakarpatske oblasti, odakle dolaze vojnici iz 128. brigade.

Vojska je priopćila da su Rusi napali 128. samostalnu brdsko-jurišnu brigadu baziranu u Mukačevu projektilom Iskander-M. Ne navodeći konkretne brojke, izvijestilo je da su vojnici izgubili živote i da su lokalni stanovnici pretrpjeli različite teške ozljede.

U subotu navečer ministar obrane Umerov izrazio je saučešće obiteljima poginulih vojnika.

"Bit će objašnjene sve okolnosti onoga što se dogodilo", rekao je Umerov dodajući da je naredio glavnom inspektoratu Ministarstva obrane da istraži nesreću.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 02:05