StoryEditor
pomoć saveznika

Ukrajinski vojnici na obuci u SAD-u za upravljanje dronovima ubojicama

Piše Hina  /  07.04.2022., 11:26h
Manja skupina ukrajinskih vojnika koja je u Sjedinjenim Državama bila prije ruske invazije na Ukrajinu, obučava se za upravljanje bespilotnim letjelicama za ubijanje Switchblade koje Washington šalje Kijevu, priopćio je Pentagon u srijedu.

- Veoma mali broj ukrajinskih vojnika (...) bio je u SAD-u od jeseni, puno prije invazije, radi vojne obuke, rekao je novinarima glasnogovornik američkog ministarstva obrane John Kirby.

- Iskoristili smo činjenicu da su već bili u zemlji kako bismo ih u nekoliko dana obučili za upravljanje Switchbladeom, dodao je, istaknuvši da po povratku u domovinu mogu "obučavati druge ukrajinske vojnike".

Po riječima visokog dužnosnika Pentagona koji je htio ostati anoniman, riječ je o "manje od desetak" ukrajinskih vojnika, koji se "uskoro trebaju vratiti u Ukrajinu", dodao je.

Dan ranije, na saslušanju u Kongresu ministar obrane Lloyd Austin rekao je da SAD izvan Ukrajine obučava ukrajinske vojnike za upravljanje oružjem koje im Washington šalje kao vojnu pomoć.

- Neki se obučavaju ovdje, u SAD-u, dodao je načelnik združenog stožera, general Mark Milley, bez drugih potankosti.

Američki predsjednik Joe Biden najavio je 16. ožujka pošiljku sa sto takvih dronova "kamikaza" koji eksplodiraju u dodiru s metom. Manji model koristi se za uništavanje lakših oklopnih vozila, a veći može probiti oklop teških tenkova.

- Početkom tjedna su stigli na ukrajinsku granicu, istaknuo je Kirby, dajući do znanja da bi drugi dronovi mogli biti dio sljedeće pošiljke vojne pomoći.

- Vrlo skoro će stići u Ukrajinu, ako već nisu, dodao je.

- Rusko granatiranje se pojačalo na jugu i na istoku Ukrajine, kamo će Rusija, kako je najavila, usmjeriti svoju ofenzivu, ali "nismo utvrdili znatniji dolazak snaga i tehnike u Donbas", istaknuo je.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 01:25