StoryEditor
Vasilj Kirilić

Ukrajinski veleposlanik odgovorio Milanoviću oko pozdrava ‘Slava Ukrajini‘

Piše desk  /  02.06.2023., 08:19h

Ukrajinski veleposlanik Vasilj Kirilić na Facebooku je indirektno odgovorio predsjedniku Zoranu Milanoviću, koji je nedavno zatražio da se u Hrvatskoj ne koristi pozdrav "Slava Ukrajini".

Milanović: Nema razlike između ZDS i 'Slava Ukrajini', ne želim to slušati u Hrvatskoj

"Mučim se kao Isus da stavimo pokliče poput ZDS-a sa strane. Ako nisi shvatio, ne mogu te preodgajati. No između 'Za dom spremni' i 'Slava Ukrajini' nema razlike. To je poklič najradikalnijih šovinista zapadne Ukrajine koji su radili s nacistima i pobili tisuće Židova, Poljaka… To ne želim slušati u Hrvatskoj. To što su se neki lideri navukli na to, ne zanima me. Neka izmisle drugačiji pozdrav. Neka maknu i Rusiju i Ukrajinu. Kijev je daleko, Moskva još dalje", kazao je Milanović na svečanosti dodjele javnih priznanja Grada Zagreba.

O korištenju ZDS-a u Hrvatskoj rekao je: "Svoju poantu sam rekao u više navrata. Ne mogu to raditi unedogled. To nam radi štetu. Komemoracija u Bleiburgu – ako to nekima u Hrvatskoj nešto znači, ako je tamo stradao netko drag, nedužan, postoji dosta načina za komemoraciju. To je ponižavajuće za Hrvatsku."

"Da se nije provociralo Austrijance, moglo je i dalje biti u Austriji. To je borba protiv tlačitelja, tirana iz Njegoševe strofe… Za par dana će biti godišnjica bitke na Sutjesci gdje su poginule stotine Dalmatinaca. Meni je to antifašizam", dodao je.

Ukrajinski veleposlanik indirektno odgovorio Milanoviću

Nedugo nakon njegovih izjava na Facebook profilu ukrajinskog veleposlanstva u Hrvatskoj oglasio se veleposlanik Vasilj Kirilić.

Veleposlanik je započeo status riječima: "Mojim dragim Hrvatima o smislu pozdrava 'Slava Ukrajini! - Herojima slava!'". Odmah je naglasio da je pozdrav povezan s poštovanjem prema braniteljima i domovini.

Kirilić je ukazao na natpis "Oni su Hrvatska – njima je dugujemo" na centralnom križu Gradskog groblja u Zadru, koji je izrekao Ivica Matešić Jeremija, hrvatski branitelj i književnik. Istaknuo je da te riječi možemo pronaći na mnogim spomenicima poginulim braniteljima u Domovinskom ratu Zadarske županije, podsjećajući nas na našu dužnost prema braniteljima i važnost čuvanja uspomene na njih.

Vasilj Kirilić je dalje naglasio da je slavljenje vlastite domovine sastavni dio našeg identiteta. Spomenuo je pjevanje himne "Lijepa naša domovino" uz ruku na srcu te završavanje govora s riječima "Živjela Hrvatska!", bilo da se radi o službenom ili neformalnom okruženju. Ukrajinski veleposlanik je istaknuo da se među tim izjavama domoljublja i odanosti Domovini čuje i pozdrav "Slava Ukrajini!", koji dolazi, kako piše, iz usta lidera zemalja slobodnog svijeta.

Značenje ukrajinskog pozdrava 'Slava Ukrajini!'

Objasnio je potom značenje ukrajinskog pozdrava "Slava Ukrajini! - Herojima slava!".

"Na takav način mi slavimo svoju domovinu, u teškim mukama rođenu i rukom agresora okrvavljenu. Prvi put 'Slava Ukrajini!' kao pozdrav zvučalo je u Harkovu u krugu studenata krajem 19. stoljeća. Već 1917. godine brojni Ukrajinci u Irkutsku i Vladivostoku (Rusija) krenuli u mirni prosvjed s riječima 'Slava Ukrajini!'.

Dana 12. srpnja 1917. godine 'Slava Ukrajini!' čulo se u Sevastopolju. Ukrajinci su slavili osnivanje svoje države. Na Trgu svete Sofije u Kijevu 22. siječnja 1919. godine proglašenje tzv. Akta Ujedinjenja (ujedinjenja zemalja Ukrajine u jednu državu) pratilo se glasnim 'Slava Ukrajini!'" kazao je ukrajinski veleposlanik.

Vasilj Kirilić je potom potaknuo Hrvate da se ne boje slaviti svoju domovinu i izgovoriti "Slava Ukrajini!" zbog njezine borbe za slobodu, koja je također važna za njih. Na kraju statusa veleposlanik je dodao: "Ono što posijete, to ćete i ubrati. Slava Ukrajini! Herojima Slava!".

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 06:45