StoryEditor
Dmytro Kuleba

Ukrajinski šef diplomacije: "Pamtit ćemo tko nam je pomogao, ali i one koji to nisu htjeli"

Piše desk  /  17.03.2023., 09:30h

Zemlje koje su "zlostavljale Ukrajinu" odgovarat će nakon završetka rata, upozorio je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba. U intervjuu za BBC rekao je da će izbor svake nacije nakon ruske agresije biti "uzet u obzir u izgradnji budućih odnosa".

Također je upozorio da bi kašnjenja zapadnih isporuka oružja mogla koštati Ukrajince života. U opširnom intervjuu gospodin Kuleba također je govorio o tome kako vjeruje da će rat završiti, ulozi Kine u ratu i razočaranju što papa Franjo tek treba posjetiti njegovu zemlju u ratno vrijeme.

Iako je Ukrajina primila vojnu i ekonomsku podršku zapadnih sila od ruske invazije, mnoge zemlje Afrike, Azije i Južne Amerike ostale su po strani. Neki su povijesno naklonjeni Rusiji, neki su zabrinuti zbog ekonomske cijene rata, a drugi vjeruju da Zapad nepotrebno produljuje borbe.

Ali Kuleba je jasno dao do znanja da će zemlje koje sada nisu podržale Ukrajinu, one, kako je rekao, koje su se "loše ponašale tijekom ovog rata i loše postupale s Ukrajinom", platiti cijenu u budućnosti.

Ukrajina bi mogla biti ovisna o zapadnoj pomoći i vojnoj podrci u srednjoročnom i dugoročnom razdoblju, pa njeno diplomatsko neodobravanje možda neće zabrinjavati neke zemlje. Ali u mirnodopsko doba ogroman ukrajinski izvoz žitarica daje joj značajnu ekonomsku moć, posebno u dijelovima svijeta u razvoju.

"Ako bilo tko u svijetu misli da način na koji se ova ili ona država ponašala, ili tretirala Ukrajinu u najmračnijem trenutku njezine povijesti, neće biti uzet u obzir u izgradnji budućih odnosa, ti ljudi jednostavno ne znaju kako diplomacija funkcionira. Rat je vrijeme kada morate napraviti izbor. A svaki izbor je bilježi", kazao je Kuleba

Kuleba je rekao da zapadni saveznici ne daju Ukrajini vojnu podršku dovoljno brzo jer nisu bili spremni za sukob istih razmjera kao Prvi svjetski rat. A ono što mu je trebalo bile su topničke granate.

"Želimo da partneri djeluju brže. I ako se jedna isporuka odgodi za jedan dan, to znači da će netko poginuti na prvoj crti. To znači da će netko tko je još mogao biti živ umrijeti", dodao je Kuleba.

Nigdje potražnja za streljivom nije bila veća nego u gradu Bahmutu, gdje se ukrajinske snage više od sedam mjeseci suprotstavljaju opetovanim ruskim pokušajima da zauzmu grad. To je, rekao je gospodin Kuleba, bilo "emotivno vrlo izazovno" zbog pretrpljenih gubitaka.

Ali ako Bahmut padne, onda će drugi gradovi biti sljedeći: "Dakle, kako bismo tamo spasili živote moramo se boriti u Bakhmutu koliko god fizički možemo."

Nije bilo znakova, rekao je, da je Rusija voljna pregovarati o prekidu borbi, ali je dodao da "svaki rat završava za pregovaračkim stolom. Ali moj cilj kao ministra vanjskih poslova je osigurati da Ukrajina dođe za stol nakon odlučujućeg uspjeha na bojnom polju."

A to uključuje izgradnju najjače moguće koalicije podrške, alijanse za koju smatra da ne uključuje Papu. Kuleba je rekao da nije na njemu nego na Bogu da sudi Svetom Ocu, ali je rekao: "Duboko žalimo što Papa nije našao priliku posjetiti Ukrajinu od početka rata."

I Kina se dosad opirala ukrajinskom lobiranju za sastanak između kineskog predsjednika Xi Jinpinga i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, iako se očekuje da će kineski čelnik uskoro posjetiti Moskvu.

Kuleba je rekao da je njegov predsjednik spreman za telefonski razgovor s g. Xijem i dodao: "Mislim da Kina sada nije došla do trenutka kada je spremna naoružati Rusiju."

Što se tiče SAD, neki analitičari nagađaju da bi se podrška Ukrajini mogla smanjiti nakon predsjedničkih izbora sljedeće godine. Ali Kuleba je rekao: "Mislim da možemo preživjeti svaki glas republikanaca", i insistirao je na tome da je "najveći luksuz koji Ukrajina uživa u SAD-u dvostranačka potpora u demokratskom i republikanskom taboru".

Kao glavni diplomat svoje zemlje, Dmytro Kuleba i dalje je tiho uvjeren da Ukrajina može zadržati podršku saveznika koji se računaju: onih koji pružaju opipljivu podršku. Kaže da Ukrajina ima jedan ključni faktor na svojoj strani.

"Povijesno gledano, Ukrajina je bila nepravedno podcijenjena i žao mi je što su bili potrebni krvoproliće i razoran rat da svijet shvati koliko smo kul. I uvijek ćemo biti kul. Ali samo ti je trebalo previše vremena da to shvatiš", zaključio je Kuleba.

Dnevnik.ba

04. lipanj 2023 08:38