StoryEditor
velika potražnja

Ukrajinski radnici bi mogli popuniti prazna mjesta češke industrije oružja

Piše hina  /  12.12.2022., 15:57h

Stručni ukrajinski radnici mogli bi popuniti tisuće slobodnih radnih mjesta u češkoj industriji oružja kako bi pomogli zadovoljiti potražnju izazvanu ratom u Ukrajini, rekao je u ponedjeljak češki zamjenik ministra obrane Tomas Kopecny.

Češka je jedan od najvećih dobavljača oružja Kijevu među članicama NATO-a otkako je Rusija napala Ukrajinu. Isporuke su, međutim, podosta iscrpile zalihe te su dužnosnici upozorili da bi mogle proći godine prije nego se obnove.

Neki češki proizvođači oružja već su naznačili da moraju povećati broj radnika.

"Otvorit će se tisuće radnih mjesta", kazao je Kopecny sugerirajući da bi radnici mogli doći iz Ukrajine čija je industrija oružja bila meta ruskih napada.

"Sve ovisi o tome koliko će se povećati proizvodni kapaciteti čeških tvrtki ili proizvodnja zajedničkih češko-ukrajinskih tvornica oružja", rekao je.

Kopecny je rekao da je češki premijer Petr Fiala pristao primiti ukrajinske stručnjake industrije oružja kada se u listopadu sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu.

Čelnik velike tvornice oružja Czechoslovak Group Michal Strnad rekao je prošlog tjedna da Ukrajina tjedno ispali 40.000 granata zapadnog porijekla.

"U Ukrajinu je dostavljeno stvarno puno toga", kazao je Strnad. "Međutim, činjenica je da danas Ukrajinci pucaju manje nego što bi mogli jer nemaju dovoljno streljiva".

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 02:09