StoryEditor
ankara

Ukrajinski novinar prekinuo presicu u Turskoj i pitao Lavrova: Kome prodajete ukradenu ukrajinsku robu?

Piše desk  /  09.06.2022., 13:36h

Ukrajinski novinar iskoristio je posjet Ankari ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova kako bi ga suočio s pitanjem o izvozu žitarica iz Ukrajine, usred straha od gladi u svijetu ako se to pitanje ne riješi.

Lavrov je u srijedu boravio u Turskoj kako bi razgovarao o uspostavi sigurnih koridora za ukrajinski izvoz žitarica.

No konferencija za novinare Lavrova i njegovog turskog kolege Mevlüta Çavuşoğlua bližila se kraju, a da Muslim Umerov nije mogao postaviti svoje pitanje, usprkos uzastopnim pokušajima.

Tako je novinar ustao i izravno se obratio Lavrovu.

“Ja sam s ukrajinske javne televizije, apsolutno želim postaviti pitanje!”, rekao je.

Lavrov se nije činio oduševljen pitanjem bez scenarija, nakon pažljivo sročenih odgovora tijekom konferencije za novinare.

“Osim žitarica, koju ste još robu ukrali iz Ukrajine i kome ste je prodali?” upitao je novinar.

Lavrov je, smiješeći se, odgovorio: “Vi Ukrajinci uvijek ste zabrinuti što možete ukrasti i mislite da svi tako razmišljaju.

“Naši ciljevi tamo su jasni, želimo spasiti ljude od pritiska neonacističkog režima. Ne otimamo žito. Da bi mogao napustiti luke, gospodin Zelenski mora dati naredbu, to je sve”, dodao je, prenosi federalna.ba.

Umerova, koji je dopisnik ukrajinske javne televizije iz Istanbula kontaktirala je agencija AFP. Objasnio je da je podizao ruku tijekom cijele sesije pitanja i odgovora, ali je shvatio da mu organizatori "ne daju da govori" pa je odlučio glasno se ubaciti.

“Preuzeo sam rizik da ometam konferenciju za novinare jer cijela Ukrajina čeka odgovor na ovo pitanje”, rekao je.

Uslijed pogoršanja globalne krize s hranom, američki državni tajnik Antony Blinken rekao je ovog tjedna da postoje "vjerodostojni izvještaji" da Rusija "krade" ukrajinski izvoz žitarica kako bi ga prodala radi zarade. Blinken je rekao da je navodna krađa dio širih ruskih akcija tijekom rata u Ukrajini koje su onesposobile tu zemlju da izvozi svoju pšenicu.

U petak prošlog tjedna Vasyl Bodnar, ukrajinski veleposlanik u Ankari, optužio je Rusiju za krađu i izvoz ukrajinskog žita, posebice u Tursku.

Od početka sukoba u Ukrajini, Lavrov, meta zapadnih sankcija, nekoliko puta je bio u inozemstvu, u Kini, Indiji, Alžiru, Saudijskoj Arabiji i dvaput u Turskoj. Bio je prisiljen otkazati put u Srbiju nakon što su susjedne zemlje zatvorile svoj zračni prostor za njegov avion.

Dnevnik.ba

17. svibanj 2024 15:23