StoryEditor
rat u ukrajini

Ukrajinski ministar traži od Njemačke da šalje više oružja: "Problem je u njemačkoj vladi"

Piše hina  /  12.03.2023., 09:08h

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba pozvao je Njemačku u intervjuu objavljenom u nedjelju da ubrza opskrbu streljivom i počne s obukom ukrajinskih pilota na zapadnim borbenim zrakoplovima.

Kuleba je za novine Bild am Sonntag rekao da je nestašica municije problem "broj jedan" u pokušaju Ukrajine da odbije rusku invaziju.

Dodao je da su mu njemački proizvođači oružja prošlog mjeseca rekli na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji da su spremni isporučiti, ali čekaju da vlada potpiše ugovore.

"Dakle, problem je u Vladi", rekao je Kuleba.

Ukrajinski ministar jasno je dao do znanja da ne očekuje da će zapadni saveznici Ukrajini uskoro dati borbene zrakoplove koje je tražila.

No, rekao je kako bi ukrajinske pilote svejedno trebalo obučiti, kako bi bili spremni kada se ta odluka donese, piše list.

Kad bi Njemačka obučavala ukrajinske pilote, to bi bila "jasna poruka njezinog političkog angažmana", rekao je.

Kuleba je takokđer rekao da će Ukrajina nastaviti braniti grad Bahmut, žarište ruskog napada posljednjih šest mjeseci.

"Ako bismo se povukli iz Bahmuta, što bi se to promijenilo? Rusija bi zauzela Bahmut i potom nastavila ofenzivu na Časiv Jar, tako da bi svaki grad iza Bahmuta mogao doživjeti istu sudbinu."

Upitan koliko dugo ukrajinske snage mogu zadržati grad, odbio je dati konkretan odgovor, usporedivši ih s ljudima koji brane svoju kuću od uljeza koji ih pokušava ubiti i uzeti sve što imaju.

Rusija svoje akcije u Ukrajini naziva "specijalnom vojnom operacijom" u borbi protiv onoga što opisuje kao sigurnosnu prijetnju od veza Ukrajine sa Zapadom, što je argument koji Kijev i Zapad odbacuju.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 08:31