StoryEditor
separatisti u napadu

Ukrajinski ministar bježao u zaklon pred granatama, objavljena snimka

Piše desk  /  20.02.2022., 09:22h
Ukrajinski ministar unutarnjih poslova spašavao je živu glavu u subotu nakon što je obišao vojnike na položaju na liniji razdvajanja na istoku Ukrajine.

Samo nekoliko minuta ranije Denis Monastirski rekao je novinarima: "Spremni smo u bilo kojem trenutku na bilo koji scenarij". Taj scenarij bila je iznenadna minobacačka paljba nakon što je obišao vojsku na prvoj liniji bojišta kod sela Novoluganska, na istoku Ukrajine.

Dok se ministar, odjeven u maskirnu odoru i vojnom kacigom na glavi, udaljavao od prometnice pune napuštenih vozila, granate su počele fijukati zrakom i eksplodirati u obližnjim poljima. Monastirski i njegova pratnja brzo su potražili zaklon prije nego što su otrčali do svojih automobila. U tom napadu nitko nije ranjen.

Poruka njemu i novinarima u njegovoj pratnji bila je jasna - separatističke snage koje imaju potporu Moskve jačaju napade na prvoj liniji. Mnogi misle da je to uvertira u rusku invaziju na Ukrajinu.

U subotu su u sličnim napadima poginula dvojica ukrajinskih vojnika. Jedan od njih, 35-godišnji satnik Anton Sidorov, otac troje djece, stradao je upravo u blizini napada na ministra.

Kršenja primirja na istoku Ukrajine sve su brojnija, a dvije strane optužuju jedna drugu za to. Promatrači OESS-a zabilježili su gotovo 2.000 kršenja primirja na istoku Ukrajine u subotu, kazao je diplomatski izvor. Ukrajinska vlada i proruski separatisti bore se ondje od 2014. godine.  

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 17:20