StoryEditor
hrabra najava

Ukrajinski general prognozirao datum invazije: Spremni smo golim rukama rasturiti Ruse; Putinova vojska će se sama zaustaviti

Piše desk  /  26.01.2022., 11:40h
Ruski tenkovi i vojnici mogli bi biti udaljeni samo nekoliko tjedana od prelaska ukrajinske granice i izazivanja općeg sukoba u Europi, tvrdi jedan od najviših kijevskih generala.

Generalpukovnik Alexander Pavljuk rekao je da bi upad mogao biti izveden u danima nakon Zimskih olimpijskih igara koje bi se trebale održati u Pekingu sljedećeg mjeseca. Istaknuo je da je 20. veljače "datum koji nas brine". Dodao je da bi ruski predsjednik Vladimir Putin vjerojatno želio izbjeći da uvrijedi Kinu tako što će zasjeniti igre ratom.

Osim toga, taj datum označava kraj planiranih rusko-bjeloruskih zajedničkih vojnih vježbi na granici s Ukrajinom.

Pavljuk, koji je služio u sovjetskim oružanim snagama u posljednjim godinama postojanja SSSR-a, rekao je da je uvjeren u sposobnost svojih trupa da se bore protiv Rusije, usprkos njenim većim vojnim sposobnostima.

"Imamo oko pola milijuna ljudi koji su prošli rat u ovoj zemlji u kojem su ili izgubili nekoga ili nešto", objasnio je.

"Pola milijuna onih koji su izgubili rođake, izgubili domove ili prijatelje, a spremni su golim rukama rasturiti Ruse", rekao je.

"Ako naša obavještajna služba uspije predvidjeti smjer glavnog ruskog udarca, nakon prvih velikih gubitaka neće ići dalje", prognozirao je, te dodao da Putin shvaća da bi se njegova vojska poslije velikih gubitaka mogla zaustaviti sama.

"U ovom slučaju ne možete vjerovati intuiciji. Radi se o hladnoj računici", smatra Pavlyuk.

Ukrajinski i zapadni dužnosnici već mjesecima upozoravaju da strahuju od neposredne invazije Rusije i ukazivali su na kretanje njenih trupa u blizini granice s Ukrajinom, gdje se, kako se navodi, okupilo preko 100.000 ruskih vojnika. Kremlj je u više navrata negirao da ima bilo kakve agresivne namjere, inzistirajući na tome da jednostavno pokreće snage unutar svog teritorija, i pozivao je na sigurnosne sporazume s NATO-om, vojnim blokom predvođenim SAD.

Međutim, usprkos Pavljukovom upozorenju, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je građanima u televizijskom obraćanju da rizik od invazije nije porastao. "Sada je više pompe oko toga“, dodao je.

Tajnik kijevskog Vijeća za nacionalnu sigurnost Aleksej Danilov u ponedjeljak je također nastojao umanjiti značaj prijetnje, nazivajući je "panikom" izazvanom iz "geopolitičkih i domaćih" razloga na Zapadu.

"Stavljanje ruskih trupa nije tako brzo kao što neki tvrde“, rekao je on.

Dnevnik.ba

18. rujan 2023 21:27