StoryEditor
rat u ukrajini

Ukrajinski dužnosnik najavio veliku protuofenzivu: "Ovo je povijesna prilika i nemamo pravo na pogrešku"

Piše desk  /  27.05.2023., 11:34h

"Ukrajina je spremna pokrenuti svoju dugoočekivanu protuofenzivu protiv ruskih snaga", rekao je jedan od najviših sigurnosnih dužnosnika zemlje za BBC.

Oleksij Danilov nije htio govoriti o točnom datumu, ali je rekao da bi napad za ponovno preuzimanje teritorija od okupacijskih snaga predsjednika Vladimira Putina mogao početi "sutra, prekosutra ili za tjedan dana".

Upozorio je da ukrajinska vlada "nema pravo na pogrešku" u vezi s odlukom jer je ovo "povijesna prilika" koju "ne možemo izgubiti". Kao tajnik Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Ukrajine, Danilov je u središtu de facto ratnog kabineta predsjednika Volodimira Zelenskija.

Njegov rijetki intervju za BBC prekinut je porukom predsjednika Zelenskog koji ga je pozvao na sastanak kako bi se razgovaralo o protuofenzivi. Tijekom intervjua potvrdio je da se neke Wagnerove plaćeničke snage povlače iz grada Bahmuta , mjesta najkrvavije bitke u ratu do sada, ali je dodao da se "regrupiraju na još tri lokacije" i to "ne znači da će se prestati boriti".

Danilov je također rekao da je "apsolutno smiren" u pogledu toga što je Rusija počela raspoređivati ​​nuklearno oružje u Bjelorusiji. "Za nas to nije neka vijest", poručio je.

Upitan jesu li ukrajinske oružane snage spremne za ofenzivu, odgovorio je: "Mi smo uvijek spremni. Kao što smo bili spremni braniti svoju zemlju u bilo kojem trenutku. I to nije pitanje vremena".

"Moramo shvatiti da onu povijesnu priliku koja nam je – od Boga – našoj zemlji dana, ne možemo izgubiti, kako bismo uistinu postali samostalna, velika europska država. To bi se moglo dogoditi sutra, prekosutra ili za tjedan dana", poručio je Danilov i rekao da bi bilo čudno kad bi naveo datum.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 01:34