StoryEditor
Svjetski ekonomski forum

Ukrajinska zastupnica u Davosu: "Kupovanje ruske nafte financira silovanja i ubojstva!"

Piše desk  /  22.05.2022., 21:40h

U Davosu se održava Svjetski ekonomski forum. Ondje će biti i ukrajinski predstavnici, a očekuje se i obraćanje predsjednika Volodimira Zelenskog.

Ukrajinska zastupnica i članica delegacije u Davosu Ivana Kylmpush-Tsintsadze rekla je za Sky News da oslanjanje Europe na rusku naftu i plin financira silovanja i ubojstva ukrajinske djece.

Dodala je da Zapad mora prekinuti svoje uobičajeno poslovanje s Rusijom te je pozvala da opskrbi Ukrajinu sa što više teškog naoružanja i na potpuni embargo na ruske energente.

Glavne teme - rat u Ukrajini, pandemija koronavirusa i klimatske promjene

U središtu godišnjeg sastanka Svjetskoga ekonomskog foruma (WEF) u Davosu bit će krize - rat u Ukrajini, pandemija koronavirusa i klimatske promjene dominirat će sastankom koji će se održati od ponedjeljka do četvrtka.

Između ostalog, sudionici će raspravljati i o posljedicama rata na opskrbne lance, na opskrbu energijom i na sigurnost hrane.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij trebao bi prvi održati govor virtualnim putem. Očekuje se da gosti foruma budu gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko i njegov brat Vladimir.

Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck sutra ujutro govorit će pred sudionicima u sklopu panel rasprave o tomu na koji način Njemačka kani postati manje ovisna o ruskoj energiji.

U četvrtak bi u Davosu govor trebao održati i njemački kancelar Olaf Scholz.

Na četverodnevnom skupu u švicarskim Alpama gotovo 2500 sudionika iz politike i gospodarstva raspravljat će o rješenjima međunarodnih problema.

Moto ovogodišnjeg skupa je "Povijest na prekretnici: Vladine politike i poslovne strategije".

Sastanak se tradicionalno održava sredinom siječnja, no ove je godine odgođen zbog pandemije koronavirusa.

Umjesto toga u siječnju su se lideri WEF-a okupili na virtualnom sastanku. I prošle je godine Svjetski ekonomski forum zbog pandemije održan online.

Dnevnik.ba

02. srpanj 2022 11:41