StoryEditor
napad na krim

Ukrajinska vojska: "Ubili smo visoke zapovjednike ruske mornarice u jučerašnjem udaru na Krim"

Piše desk  /  23.09.2023., 14:50h

Ukrajinska vojska ustvrdila je danas da je ubila ili ranila "visoke zapovjednike" ruske mornarice u jučerašnjim napadima na vrhovni stožer Crnomorske flote u Sevastopolju na okupiranom poluotoku Krimu. "Pojedinosti napada bit će obznanjene čim prije moguće, a rezultirali su desecima mrtvih i ranjenih na strani okupatora, uključivo visoke zapovjednike flote", objavila je ukrajinska vojska.

U priopćenju tvrdi da je napad izveden "u vrijeme sastanka visokih časnika ruske vojske". Šef ukrajinske vojne obavještajne službe Kirilo Budanov rekao je u intervjuu da je najmanje devet Rusa ubijeno, a 16 ranjeno, uključujući generale.

Agencija France Presse piše da ne može provjeriti tu informaciju. Budanov je odbio reći jesu li rakete kojima je izveden napad zapadne proizvodnje, prenosi Index.

Rusi prvo rekli da je jedna osoba poginula, a onda da je nestala

Ruski dužnosnici potvrdili su jučer da je jedna osoba poginula, ali su kasnije tu informaciju preinačili u jednu nestalu osobu.

"U subotu su ponovno odjeknule eksplozije na Krimskom poluotoku, koji je Rusija nezakonito anektirala 2014. godine. Prema prvim informacijama, protuzračna obrana radila je u Sevastopolju", napisao je ruski načelnik okupiranog teritorija Mihail Razvožajev na Telegramu u subotu ujutro.

Na društvenim mrežama kruže fotografije oblaka dima u zraku, što sugerira da se u pogođenom području nalazi rusko skladište streljiva. Ruski rat protiv susjedne Ukrajine u petak je ušao u 20. mjesec. Ukrajinska vojska zadnjih je tjedana u više navrata oštetila ruske vojne objekte - među ostalima i na Krimu.

Vrhovni stožer u gradu Sevastopolju na anektiranom Krimu glavni je centar ruske vojske za napade na Ukrajinu, za opskrbu ruskih postrojbi koje drže u okupaciji jug Ukrajine te za raketiranja s mora. 

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 00:11