StoryEditor
rat u ukrajini

Ukrajinska protuofenziva ne ide dobro. Washington Post objavio što Pentagon kaže Ukrajincima

Piše desk  /  28.08.2023., 10:45h

Kako piše The Washington Post, dužnosnici administracije američkog predsjednika Joea Bidena zbog sporog napretka Ukrajine u ljetnoj protuofenzivi otvoreno su razgovarali s Kijevom o onome što vide kao "naučene lekcije". Zaključak Bidenove administracije glasi: Rat će vjerojatno ući u sljedeću godinu, a Sjedinjene Države i njihovi saveznici moraju ostati čvrsti u pomoći Ukrajini.

Kako navodi novinar WaPo-a, taj sentiment čuo je na svim razinama američke vlade u posljednjim danima. Ljeto je bilo frustrirajuće i, u nekim aspektima, razočaravajuće za Ukrajinu i njezine zapadne pokrovitelje, prenosi Index.

Ali umjesto da traže brzi diplomatski izlaz iz neugodne situacije, većina viših američkih dužnosnika čini se uvjerenijom nego ikad u potrebi da ostanu čvrsto uz Kijev. Sjedinjene Države, po njihovom mišljenju, ne smiju biti viđene kako napuštaju svog saveznika.

"Ukrajina sustavno oslobađa teritorij"

"Ne procjenjujemo da je sukob u zastoju", rekao je Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan novinarima u srijedu, tijekom tjedna u kojem su mediji izvijestili da neimenovani visoki dužnosnici izražavaju pesimizam o napretku Ukrajine. Možda se nadajući da će podići moral u Kijevu, Sullivan je odgovorio: "Vidimo da [Ukrajina] nastavlja metodološki i sustavno oslobađati svoj teritorij."

Jasno opredjeljenje za kontinuiranu podršku Kijevu ne znači da američki dužnosnici nemaju kritika na način na koji su ukrajinski zapovjednici proveli protuofenzivu. Pružali su detaljne smjernice svojim kolegama, priznajući pritom da nijedan trenutno aktivni američki časnik nije vodio takvu vrstu nemilosrdne, brutalne borbe u stilu Prvog svjetskog rata s kakvima se Ukrajina suočava.

"Ukrajinci neće doći do Azovskog mora prije dolaska zime"

Početna točka u ovoj procjeni je da ukrajinske snage vjerojatno neće doseći Azovsko more i presjeći ruski kopneni put prema Krimu prije nego što zima nastupi, kako su se nadali.

Američki dužnosnici i dalje misle da Ukrajinci mogu značajno prodrijeti kroz ruske položaje ove godine, odnosno kroz prve i druge ruske utvrđene linije obrane. Isto tako, Amerikanci vjeruju da bi kijevske mobilne jedinice tada mogle brzo kretati u više smjerova, zbunjujući ruske snage.

Ali Ukrajina vjerojatno neće zadati odlučujući udarac prije kraja godine. To znači nastavak ovog iscrpljujućeg rata u 2024. godini i dalje, ali i nastavak teških gubitaka i emocionalnih trauma za obje strane. Američki dužnosnici vjeruju da strateško strpljenje ostaje najbolje oružje protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji još uvijek misli da može nadživjeti Ukrajinu i Zapad.

Što u Pentagonu savjetuju ukrajinskim kolegama?

Dužnosnici Pentagona poticali su svoje ukrajinske kolege da bolje odrede prioritete i koncentriraju svoje snage na potencijalne točke proboja duž bojišnice duge 1000 kilometara. Ukrajina je u početku podjednako naglasila tri osi, umjesto da se koncentrira na glavni pravac - južno kroz Zaporižju prema Azovskom moru.

Amerikanci navode i da je Ukrajina konačno pozitivno odgovorila na tu sugestiju i premjestila neke postrojbe prema jugu iz Bahmuta i drugih područja na istoku gdje su, unatoč američkim argumentima, dugo ostali ukopani.

Američki zapovjednici dugo su vjerovali da Ukrajinci rasipaju artiljerijsko streljivo u kanonadama koje oponašaju sovjetske taktike. Prema jednoj američkoj procjeni, Ukrajinci su od početka rata ispalili oko 2 milijuna granata artiljerijske municije kalibra 155 mm, gotovo iscrpljujući zapadne zalihe.

Američki dužnosnici potiču Ukrajinu da umjesto toga usmjeri svoju artiljerijsku vatru prema najvažnijim ciljevima i koristi ih za brzo napredovanje prema svojim ciljevima.

"Manje se oslanjajte na dronove, a više na ljude"

Dužnosnici Pentagona također su poticali Ukrajinu da se manje oslanja na dronove kako bi dobila bolju sliku bojišnice, a više na izviđačke postrojbe, koje mogu bolje procijeniti ruske položaje. Uz to, pritiskali su Kijev da mlađim časnicima da više slobode za iskorištavanje prilika duž prostranog fronta. Po svim tim točkama, američki dužnosnici vjeruju da Ukrajinci pozitivno odgovaraju. No, rasprava je u posljednjim tjednima bila oštra.

Dok dužnosnici Bidenove administracije procjenjuju vjerojatnost da će rat trajati i sljedeće godine, a možda i dulje, razmatraju nekoliko važnih novih pojačanja zapadne podrške.

Raste podrška za kasetne bombe koje se lansiraju raketama

U Washingtonu raste podrška za slanje kasetnih bombi koje se lansiraju raketama, koje bi mogle udariti dublje od verzija ispaljenih artiljerijom, a koje su Sjedinjene Države počele isporučivati prošlog mjeseca.

Sjedinjene Države također marljivo planiraju ukrajinsku "snagu budućnosti" koja bi mogla odvratiti nastavak ruske agresije. Borbeni avioni F-16 koji će početi stizati za nekoliko mjeseci bit će dio toga, ali američki dužnosnici surađuju sa saveznicima na mnogim drugim oružanim sustavima i obukama.

Ukrajina i njezini pokrovitelji i dalje traže rakete dugog dometa (poznate kao ATACMS), koje bi mogle pogoditi duboko iza ruskih linija. No Pentagon i dalje odolijeva, uglavnom zato što dužnosnici strahuju da Sjedinjene Države nemaju dovoljno ATACMS-a da opskrbe Ukrajinu a da ne potkopaju vlastitu spremnost za bilo koji budući sukob s Kinom.

Amerika ne podržava napade na ruski teritorij, ali ih očekuje

S obzirom na to da su ukrajinske snage dobrim dijelom zaustavljene u prodoru, američki dužnosnici vjeruju da će predsjednik Volodimir Zelenski sve više prenositi borbu na ruski teritorij i okupirani Krim. Nedavni ukrajinski napadi - s 42 drona lansirana na Krim i raketom usmjerenom na Moskvu, prema ruskim izvješćima - nagovještaj su onoga što dolazi.

Stav Bidenove administracije je da ne potiče niti omogućava ukrajinske napade na ruski teritorij, ali dužnosnici ih očekuju još više.

Američka revolucija možda je, piše WaPo, najbolji povijesni primjer dugotrajne krvave borbe protiv jače sile koja je završila konačnom pobjedom. Usput je bilo mnogo razdoblja demoralizacije, međusobnih optužbi, pritužbi na nedovoljnu podršku izvana i, povremeno, očaja. Ali pobunjenici su ostali na bojištu, a Britanci su se na kraju povukli.

Ukrajina je ušla u sezonu nezadovoljstva, s optužbama sa svih strana, zbog tromog protunapada. Ali ovaj rat je daleko od završetka, zaključuje Washington Post.

Dnevnik.ba

01. svibanj 2024 05:56