StoryEditor
summit u Bruxellesu

Ukrajini i Moldaviji kandidatski status, BiH jedno veliko ništa

Piše desk  /  23.06.2022., 18:09h

Na Summitu u Bruxellesu danas nije bilo dobrih odluka za zapadni Balkan. Kandidatski status dobile su Ukrajina i Moldavija, ali ne i BiH. Sjeverna Makedonija i Albanija nisu dobile datum početka pregovora.

Srbija je bila kritizirana zbog neuvođenja sankcija Rusiji. Ovo je potvrdio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, prenosi RTRS.

Lideri zapadnog Balkana su izrazili razočarenje što EU nije izašla u susret regionu.

Službenih informacija iz Europskog vijeća, ipak, nije bilo jer je konferencija za novinare, koja je trebalo da bude održana nakon summita zapadnog Balkana i EU, iznenada otkazana.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je na konferenciji za novinare s premijerima Albanije i Sjeverne Makedonije, Edijem Ramom i Dimitrom Kovačevskim da ni Sjeverna Makedonija i Albanija nisu dobile konkretne datume.

- Priština nije dobila viznu liberalizaciju. BiH nije dobila kandidatski status - rekao je Vučić.

Vučić je istakao da je Srbija podržana u Bruxellesu za nastavak pregovora.

-  Vjerujem da naši prijatelji iz Skoplja i Tirane zaslužuju otvaranje poglavlja i nadam se da će se to desiti uskoro. Uradili su sve što je od njih traženo. Ako uradite analizu za suradnju s EU, Srbija je povećala razmjenu s Unijom za 30 posto, vjerovali ili ne. Mi smo zahvalni Michelu, Borrellu, Ursuli, Varhelyiu jer su nas slušali preko tri sata - rekao je Vučić.

Naglasio je da podržava prijedlog Emmanuela Macrona o uspostavljanju Europske političke zajednice

- Postojali su snažni pritisci zbog situacije u Ukrajini. Članci su printani o tome kako Srbija pokušava da naruši integritet pojedinih zemalja, da razvrstava trupe. Da li ste čuli ijedno izvinjenje. Niste. Ne tražimo pravdu i nisam ovdje da pravdam našu poziciju. Јa sam obvezan odlukama Vijeća sigurnosti i drugim odlukama. Nadam se da ćemo biti u stanju da riješimo ovu situaciju - rekao je Vučić.

Dnevnik.ba

23. lipanj 2022 18:09