StoryEditor
kijev

Ukrajinci preimenovali sovjetski spomenik u "Luk slobode ukrajinskog naroda"

Piše hina  /  14.05.2022., 18:54h
Luk prijateljstva među narodima, sovjetski spomenik u središtu Kijeva koji je simbolizirao prijateljstvo s Rusijom, preimenovan je danas u Luk slobode ukrajinskog naroda odlukom gradske skupštine.

"Danas je gradska skupština odlučila dekomunizirati naziv Luka prijateljstva među narodima. Odsad će se zvati Luk slobode ukrajinskog naroda", napisao je na Telegramu gradonačelnik glavnog grada Vitalij Kličko.

Gradski vijećnici su ujedno "potvrdili popis s više od 40 spomenika i oznaka koji će se ukloniti s ulica i sa zgrada u glavnom gradu i premjestiti u muzej totalitarizma", dodao je.

Iako će mnoga mjesta i spomenike preimenovati, Vitalij Kličko ističe da će za izbor novih imena trebati vremena i da će u njemu sudjelovati stručnjaci, napose povjesničari, "kako se ne bi donosile ishitrene odluke".

Luk prijateljstva među narodima je golem metalni luk visok 35 metara postavljen 1982. u parku u središtu grada. Bio je u sastavu spomenika s kojeg su prošlog mjeseca uklonjeni kipovi ruskog i ukrajinskog radnika.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Godine 2018. proturuski aktivisti stavili su naljepnicu koja prikazuje pukotinu u sredini luka kao znak prekida veza dviju zemalja.

Mnogi stanovnici Kijeva predlažu da se preimenuju i drugi simboli povezani s Rusijom i Bjelorusijom, njezinom saveznicom.

Tako je kijevska podzemna željeznica organizirala konzultiranje na internetu tijekom kojeg su glasači predlagali da se Minska postaja preimenuje u Varšavsku, Brestovska u Bučinsku, a da se ona na Trgu Lava Tolstoja posveti ukrajinskom pjesniku i disidentu Vasilju Stusu koji je umro u gulagu.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 01:37