StoryEditor
mobilizacija

Ukrajince koji žive u inozemstvu zovu u vojsku. Ako odbiju, prijete im kazne?

Piše desk  /  21.12.2023., 14:10h

Od ukrajinskih muškaraca u dobi od 25 do 60 godina koji žive u inozemstvu očekuje se da će se javiti na služenje vojnog roka, rekao je danas ministar obrane Rustem Umerov. Opisao je to kao "poziv" - ali je sugerirao da će biti sankcija protiv svakoga tko se ne povinuje.

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je novinarima prekjučer da je Ukrajini potrebno 450.000 do 500.000 novih vojnika, ali je postizanje toga "osjetljivo pitanje". Kako javlja BBC, sve to se odvija u trenucima kad se čini da je ukrajinska protuofenziva potpuno zapela.

Dva teška udarca Kijevu iz Washingtona i Bruxellesa

Kijev je također nedavno doživio teške udarce u pogledu pomoći sa Zapada. Naime, američki republikanci koji su blokirali vojni paket pomoći od 61 milijarde dolara, a Mađarska je pak zaustavila financijski paket pomoći EU vrijedan 50 milijardi eura.

U studenom su austrijske novine Express citirale europsku agenciju Eurostat da je oko 650.000 ukrajinskih vojno sposobnih muškaraca napustilo zemlju samo u EU od početka ruske invazije, od kojih je gotovo 200.000 u Njemačkoj.

Brojka ne uključuje građane koji žive izvan EU ili one koji su boravili bilo gdje u inozemstvu i prije veljače 2022., kad je ruski predsjednik Putin naredio totalni napad na Ukrajinu. U intervjuu za njemačke medijske kuće Die Welt, Bild i Politico, Umerov je opisao akciju regrutacije novih vojnika "ne kao kaznu, nego čast".

Što ako se ne prijave dobrovoljno?

"Još uvijek razgovaramo što bi se trebalo dogoditi ako ne dođu dobrovoljno", rekao je. Izvan Ukrajine nema centara za novačenje, a ukrajinske vlasti nemaju načina prisiliti bilo koga da se prijavi.

Ministar obrane rekao je da je važno biti fer, informirati mobilizirane ljude kako će biti obučeni i opremljeni, kada i gdje će služiti te kada će biti otpušteni. Zelenski je, podsjetimo, na svojoj konferenciji za novinare na kraju godine prekjučer sugerirao da se trenutno na frontu nalazi 500.000 ukrajinskih vojnika.

Također je rekao da postoje problemi s rotacijom i praznicima. Trenutno su ročnici i dragovoljci obvezni služiti do kraja rata, a dopušteno im je samo 10 dana godišnje. Za usporedbu, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je ovaj tjedan da 617.000 ruskih vojnika sudjeluje u takozvanoj "specijalnoj vojnoj operaciji" u Ukrajini.

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 08:11