StoryEditor
rat u ukrajini

Ukrajinac pokušao pobjeći od regrutacije plivanjem do Moldavije. Zaustavili ga graničari

Piše desk  /  13.01.2024., 09:35h

Muškarca koji je pokušao ilegalno prijeći granicu na rijeci Dnjestar u regiji Vinica zaustavili su ukrajinski graničari. Prema riječima graničara, 35-godišnji muškarac iz Harkiva pokušao je doplivati do Moldavije, javlja Ukrajinska pravda.

- Plivača koji je krenuo prevaliti udaljenost do obale susjedne države na vrijeme je otkrio granični policajac. Da bi spriječili prekršaj i nesreću granični policajci su se poslužili čamcem i izvukli muškarca iz vode. Plivač je odmah upućen na mjesto gdje je dobio čaj za zagrijavanje - rekli su graničari.

Graničari su na YouTubeu podijelili snimku operacije. Video prikazuje kako se čamac kreće oko čovjeka u vodi. Dvoje ljudi iz čamca tada pomažu čovjeku da se popne na brod.

Protiv osobe je sastavljen prekršajni zapisnik koji se odnosi na "nedopušten prelazak ili pokušaj nezakonitog prelaska državne granice Ukrajine". Slučaj je proslijeđen sudu koji će odlučiti o kazni.

Velika istraga BBC-ja krajem prošle godine otkrila je da je gotovo 20.000 muškaraca napustilo Ukrajinu od početka rata kako bi izbjegli regrutacije.

Još 21.113 muškaraca također je pokušalo pobjeći, ali su ih ukrajinske vlasti uhvatile, potvrdio je Kijev. Nakon ruske invazije većini muškaraca između 18 i 60 godina zabranjen je izlazak van države.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 10:24