StoryEditor

Ukrajina zatočila Putinovog kuma, prijeti mu 15 godina zatvora

Piše D  /  15.05.2021., 07:05h

Sud u Kijevu odredio je ‘24-sati kućni pritvor‘ i obvezatno nošenje elektronske nogavice do 9. srpnja najpoznatijem proruskom političaru u Ukrajini i k tome još i kumu Vladimira Putina, Viktoru Medvedčuku, zbog optužbi za veleizdaju, prenosi Jutarnji.hr.

Naime, rusko-ukrajinski odnosi posljednjih du tjedana posebno napeti zbog gomilanja ruskih trupa uz ukrajinsku granicu, a s obje strane pale su žestoke prijetnje. Glavna tužiteljica Ukrajine Irina Venediktova tražila je za Medvedčuka pritvor, a određena jamčevina iznosila je vrtoglavih 10 milijuna dolara.

No, sud se zasad ograničio kućnim pritvorom za poznatog političara, kojem prema kaznenom zakonu prijeti za veleizdaju i do 15 godina zatvora.

Iz Medvedčukove proruske stranke "Oporbena platforma - za život", koja je inače druga politička snaga u ukrajinskom parlamentu Vrhovnoj Radi (nakon stranke Sluge naroda predsjednika Volodimira Zelenskog), poručuju da je "riječ o političkom progonu i obračunu" te onemogućavanju rada oporbi.

image

Veliki broj ljudi okupio se ispred suda (Foto: Sergei Supinsky)

Podsjetimo da je nedavno zabranjen rad trima proruskim televizijskim postajama s nacionalnom frekvencijom u Ukrajini. Medvedčuka se tereti da je "pristao na prijedlog" iz Rusije (ne imenuje se od koga točno) da sudjeluje u podrivačkoj djelatnosti protiv Ukrajine.

Tereti ga se da je nakon aneksije Krima, koje je bila u ožujku 2014. godine, "stvorio uvjete za pljačku ukrajinskih nacionalnih vrijednosti". Ukrajinski mediji navode da je tu riječ o naftnom nalazištu Glubokaja u vodama Crnog mora nedaleko od Krima, a do aneksije bušotina je bila u vlasništvu tvrtke Novi projekti koja je, navodno, u vezi s Medvedčukom (on to poriče).

Osim toga, kažu da je on preko sadašnjeg zamjenika šefa Putinova ureda Dmitrija Kozaka prebacio "adresu" te tvrtke iz Kijeva na Krim. Navodno je time oštetio Ukrajinu za najmanje 13 milijardi dolara. Osim toga, sumnjiči ga se da je Rusima predao neke tajne informacije koje se tiču ukrajinske obavještajne službe, ali on na to odgovara da već godinama on ne dobiva "tajna izvješća" i "državne tajne".

No, svakako da je stavljanje u kućni pritvor tako jakog moskovskog igrača dokaz da predsjednik Zelenski, ojačan podrškom koju dobiva iz Bijele kuće, želi ograničiti i smanjiti što više ruski utjecaj na ukrajinska politička događanja, pogotovo kako raste napetost u međusobnim odnosima.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 06:04