StoryEditor
nedovoljno oružja

Ukrajinski apel Zapadu: Pomozite nam kao što pomažete Izraelu

Piše fena  /  15.04.2024., 19:02h

Ukrajina je u ponedjeljak ponovo apelirala na saveznike da poduzmu "izvanredne i hrabre mjere" za opskrbe protuzračnom obranom kako bi pomogli u obrani od valova ruskih zračnih udara koji su posljednjih sedmica ciljali na energetski sistem.

U napadima ruskih raketa i dronova pogođena je ukrajinska energetska infrastruktura od sredine ožujka, što je nagnalo Kijev da upućuje sve očajnije pozive za pomoć protuzračnoj obrani.

- Hitno nam je potreban dodatni Patriot i drugi moderni sistemi protuzračne obrane, oružje i municija - izjavio je ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba na konferenciji o sigurnosti u Crnom moru putem video veze.

- Koristim ovu priliku da još jednom apeliram na sve naše partnere da poduzmu izvanredne i hrabre mjere. Ukrajinska protuzračna obrana sada štiti ne samo ukrajinsko nebo od ruskog zračnog terora, ona također štiti susjedne Moldaviju, Rumunjsku i Poljsku od neposredne prijetnje projektila i dronova koji uđu u njihov zračni prostor - dodao je.

Zapadni saveznici nisu voljni da pošalju dodatnu protuzračnu obranu u Kijev, dok je Ukrajini potrebno 26 sistema Patriot da u potpunosti pokrije teritoriju zemlje. Njemačka se obvezala da će isporučiti još jedan sistem nakon poziva iz Kijeva.

Kuleba se u ponedjeljak susreo sa svojim norveškim kolegom Espenom Bartom Eideom koji je u posjeti glavnom gradu Ukrajine kako bi koordinirao napore da se osigura brzu opskrbu Patriotima.

- Razgovaramo s drugima kako bismo mogli biti od pomoći da osiguramo da više Patriota bude dostupno - kazao je Eide.

Ukrajinski ministar pozdravio je efikasnost savezničke podrške Izraelu u odbijanju iranskog zračnog napada tijekom vikenda i pozvao zemlje da slijede taj primjer kada je Ukrajina u pitanju.

- Sve što tražimo od partnera, čak i ako ne možete da se ponašate onako kako se ponašate u Izraelu, dajte nam ono što nam treba, a mi ćemo uraditi ostatak posla - izjavio je Kuleba, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 18:17