StoryEditor
Dmitro Kuleba:

Ukrajina spremna pregovarati o miru, objavili kada i tko će biti posrednik

Piše desk  /  27.12.2022., 08:24h

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je za AP da njegova zemlja namjerava održati mirovne pregovore do kraja veljače, oko godišnjice izbijanja rata.

Dodao je da će to vjerojatno biti u Ujedinjenim narodima, s glavnim tajnikom Antoniom Guterresom kao mogućim posrednikom.

Dodao je da je "apsolutno zadovoljan" rezultatima prošlotjednog posjeta predsjednika Volodimira Zelenskija SAD-u, rekavši da američka vlada planira pripremiti raketnu bateriju Patriot da bude operativna u zemlji za manje od šest mjeseci. Kuleba je rekao da će diplomacija igrati važnu ulogu u okončanju sukoba u Ukrajini.

"Svaki rat završava kao rezultat radnji poduzetih na bojnom polju i za pregovaračkim stolom", rekao je.

"Ujedinjeni narodi bi mogli biti najbolje mjesto za održavanje ovog samita jer se ne radi o činjenju usluge nekoj zemlji. Ovdje se zapravo radi o uključivanju svih".

Prije nego što se Rusija pridruži pregovorima, Kuleba je rekao da bi Kremlju prvo trebalo suditi za ratne zločine na međunarodnom sudu.

Umanjio je i komentare iz Moskve da je Rusija spremna za pregovore, dodajući: "Redovito govore da su spremni za pregovore, što nije istina, jer sve što rade na bojištu dokazuje suprotno".

Vladimir Putin je posljednjih dana tvrdio da je spreman pregovarati, ali da Ukrajina ne želi razgovarati.

U ponedjeljak je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova je pokrenulo postupak čija je svrha dovesti u pitanje članstvo Rusije u Ujedinjenim narodima i drugim međunarodnim zajednicama, objavile su u ponedjeljak ukrajinske novine Pravda.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 14:44