StoryEditor
borci azova

Ukrajina: "Pročitajte tvit ruske ambasade kad vam kažu da se Rusija ne smije izolirati. Svi su oni sukrivci za ove ratne zločine"

Piše desk  /  30.07.2022., 16:57h

Ukrajina je danas osudila ruske pozive na "vješanje" ili "ponižavajuću smrt" za borce iz ukrajinske pukovnije Azov, dan nakon napada na zatvor u kojemu su bili zatočeni neki od njih i u kojemu je ubijeno više od 50 ljudi.

"Pročitajte ovo kad vam kažu da se Rusija ne smije izolirati. Nema razlike između ruskih diplomata koji pozivaju na pogubljenje ukrajinskih ratnih zarobljenika i ruskih trupa koje to čine u Olenivki. Svi su oni sukrivci za ove ratne zločine i svi odgovorni moraju biti uhićeni", tvitao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Oleg Nikolenko.

To je njegova reakcija na tvit što ga je sinoć na engleskom jeziku objavilo rusko veleposlanstvo u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ocijenjen je kao "kršenje pravila Twittera o govoru mržnje", no ipak je ostao dostupan korisnicima jer je to u interesu javnosti.  

"Borci Azova zaslužuju biti pogubljeni, ali ne vatrenim oružjem, nego vješanjem. Oni nisu pravi vojnici i zaslužuju ponižavajuću smrt", stoji u tvitu.

"Rusija je teroristička država"

"Rusija je teroristička država. U 21. stoljeću samo divljaci i teroristi mogu na diplomatskoj razini ljudima poručivati da zaslužuju pogubljenje vješanjem", reagirao je u Telegramu Andrij Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Zelenskij je u petak navečer nazvao bombardiranje zatvora u Olenivki, u regiji Doneck na okupiranom području istočne Ukrajine, "namjernim ruskim ratnim zločinom". Službena Moskva i rusko istražno povjerenstvo optužili su ukrajinske vojne snage da su "američkim projektilima iz sustava HIMARS namjerno bombardirale zatvor u kojemu su zatočeni pripadnici pukovnije Azov".

Pukovnija Azov istaknula se u obrani Mariupolja, strateški važnog grada na jugoistoku Ukrajine. Nakon višetjedne opsade i žestokog otpora u željezari Azovstal, oko 2500 ukrajinskih boraca u svibnju se predalo ruskoj vojsci.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 10:16