StoryEditor
rat u ukrajini

Ukrajina: "Probili smo prvu i najsnažniju od nekoliko ruskih obrambenih linija"

Piše desk  /  03.09.2023., 15:18h

Lokalni ukrajinski zapovjednik je britanskom listu rekao da su ukrajinske snage probile prvu i najsnažniju od nekoliko ruskih obrambenih linija u u južnoj regiji Zaporižji.

Očekuje se da će ukrajinske snage brže napredovati u kretanju prema slabijoj, drugog liniji ruske obrane, rekao je brigadni general Oleksandr Tarnavskij za britanski Observer.

Ukrajinsku protuofenzivu uvelike usporavaju minska polja i ukopane ruske obrambene linije, a Tarnavskij tvrdi da njegove jedinice razminiravaju minska polja uglavnom po noći.

Vojni cilj - doći na Azovsko more

Vojni cilj južne ofenzive je prodrijeti na Azovsko more, udaljeno oko 90 kilometara, te ako bude moguće presjeći na polovicu južno područje Ukrajine pod ruskom kontrolom te prekinuti opskrbnu rutu s Krima.

U međuvremenu, Rusija je rano u nedjelju započela napad bespilotnim letjelicama u trajanju od tri i pol sata na južne dijelove Odeške oblasti, pri čemu je pogođena lučka infrastruktura na rijeci Dunav, objavilo je ukrajinsko ratno zrakoplovstvo na komunikacijskoj platformi Telegram.

Ukrajinsko južno vojno zapovjedništvo je na društvenim mrežama objavilo da su najmanje dva civila ozlijeđena u napadu na ono što je nazvalo "civilnom infrastrukturom Dunava".

Dunav je postao glavna ukrajinska ruta za izvoz žita otkako se u srpnju urušio sporazum pod pokroviteljskom Ujedinjenih naroda, a koji je Kijevu omogućio da prevozi svoje žito Crnim morem.

Rusija i dalje napada iranskim dronovima

Kijev je priopćio da su ukrajinski sustavi protuzračne obrane oborili 22 od 25 dronova Šahed iranske proizvodnje kojima je Rusija napala Odesu.

Rusija je više puta granatirala crnomorske i dunavske luke u području Odese.

Nešto prije najnovijeg ruskog napada, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je rekao da su još dva teretna broda prošla kroz koridor za izvoz žita.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 21:24