StoryEditor
opkoljeni grad

Ukrajina predložila Rusiji pregovore u Mariupolju: ‘Da spasimo naše dečke, vojnike, civile, djecu...‘

Piše desk  /  21.04.2022., 09:16h
Ukrajina je u srijedu predložila Rusiji da održe “posebni krug pregovora” u Mariupolju, opkoljenom lučkom gradu na Azovskom moru kako bi spasili opkoljene “civile i vojnike”, kazala su dvojica ukrajinskih pregovarača, prenosi France Presse.

“Spremni smo održati posebni krug pregovora u Mariupolju. Da spasimo naše dečke (bataljun) Azov, vojnike, civile, djecu, preživjele i ranjene. Sve da spasimo”, napisao je Mihailo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog putem svog Twittera.

“Spremni smo doći s Mihailom Podoljakom u svakom trenutku na te pregovore, čim dobijemo potvrdu ruske strane”, izjavio je glavni ukrajinski pregovarač David Arahamija na Telegramu, prenosi Geopolitika news.

Ruski ultimatum ukrajinskim vojnicima u Mariupolju da se predaju ili će umrijeti istekao je u srijedu popodne bez masovne predaje, a zapovjednik jedinice za koju se vjeruje da još odolijeva napadu na opkoljeni grad rekao je da njegove snage mogu preživjeti samo dane ili sate.

“Neprijatelj je deset puta brojniji od nas”, izjavio je bojnik Serhij Volina iz 36. brigade. “Ovo je naš apel svijetu. Možda naš posljednji. Možda nam je preostalo samo nekoliko dana ili sati”, rekao je u videosnimci na Facebooku.

U ruševinama Mariupolja, mjestu najtežih borbi i najgore humanitarne katastrofe, Rusija je u srijedu bombardirala posljednje ukrajinsko uporište, čeličanu Azovstal, objavio je Kijev.

Volina je rekao da su u podrumima tvornice zatočene žene i djeca koji su danima u podzemnim skloništima čeličane Azovstala gdje su spas potražili iz najbližih porušenih zgrada.

Potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk izjavila je u srijedu da dogovoreni humanitarni koridor za evakuaciju civila iz čeličane Azovstal u Mariupolju nije funkcionirao kako je planirano. Okrivila je ruske snage da nisu poštovale prekid vatre.

Zamjenik zapovjednika pukovnije Azov u Mariupolju Svjatoslav Kalamar rekao je ukrajinskoj televiziji da su civili bili previše uplašeni da bi krenuli na dogovorena mjesta za evakuaciju jer je čeličana Azovstal pod stalnim bombardiranjima.

Ruske snage priopćile su da će u četvrtak zauzeti čeličanu u Mariupolju koja je posljednje glavno uporište otpora u opkoljenom gradu nakon što je Ukrajina predložila razgovore o evakuaciji tamošnjih vojnika i civila.

Mariupolj bi bio najveći grad koji je Rusija zauzela od invazije Ukrajine prije osam tjedana u napadu koji je trajao dulje nego što su neki vojni analitičari očekivali, nakon što je više od pet milijuna ljudi pobjeglo u inozemstvo i pretvorilo gradove u ruševine.

“Prije ručka ili poslije ručka, Azovstal će biti potpuno pod kontrolom snaga Ruske Federacije”, rekao je o čeličani Ramzan Kadirov, čelnik ruske republike Čečenije, čije se snage bore u Ukrajini.

Gradonačelnik Vadim Bojčenko, koji je sam napustio Mariupolj, iznio je procjenu da je u toj strateški važnoj luci na Azovskom moru ostalo 100 tisuća civila.

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao da je još uvijek spreman pustiti ruske ratne zarobljenike u zamjenu za siguran prolaz za zarobljene civile i ukrajinske vojnike.

Dnevnik.ba

27. studeni 2022 23:48