StoryEditor
reakcija

Ukrajina pozvala na razgovor hrvatsku veleposlanicu zbog Milanovićevih izjava

Piše Hina  /  26.01.2022., 13:21h
Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na razgovor hrvatsku veleposlanicu u Kijevu Anicu Džamić zbog izjava predsjednika Zorana Milanovića "da Ukrajini nije mjesto u NATO savezu".

Hrvatski predsjednik je dan ranije kazao i kako Hrvatska neće biti vojno prisutna u Ukrajini u slučaju ruske invazije, da su događaji 2014. u toj zemlji, poznati kao 'Revolucija dostojanstva', bili vojni puč i da Europa nije učinila dovoljno za pomoć Kijevu. Kazao je i da su napetosti na ukrajinsko-ruskoj granici posljedica američke unutarnje politike. 

Ukrajinsko ministarstvo u priopćenju od utorka navečer piše da Milanovićeve izjave od 2014. vrijeđaju sjećanja Ukrajinaca i inozemnih državljana koji su dali svoje živote za europsku budućnost. 

U priopćenju se izražava "duboko razočarenje izjavom hrvatskog predsjednika o članstvu Ukrajine u NATO-u i neprimjerenosti pomoći našoj zemlji u vrijeme ruske agresije". 

Navodi se i da je to "u naročitoj kontradiktornosti s općeljudskim vrijednostima, s obzirom na gorko ratno iskustvo hrvatskog naroda“. 

Ukrajinsko ministarstvo smatra da je Milanović iskazao „prezir i nezahvalnost“ za pomoć koju je Ukrajina pružila u hrvatskoj borbi za neovisnost i u borbi protiv razornih požara prošle godine. 

"Istovremeno, uvjereni smo da je ta nezahvalnost njegova osobna osobina i da se ne proteže na hrvatski narod s kojim nas spaja prijateljstvo i međusobno poštovanje“, nastavlja ministarstvo u svom priopćenju, dodajući kako Milanovićeve izjave odgovaraju ruskim propagandnim narativima, da nisu u skladu sa službenim stajalištem Hrvatske i štete bilateralnim odnosima i potkopavaju jedinstvo EU-a i NATO-a. 

Ministarstvo zahtijeva "javno opovrgavanje ovih uvredljivih izjava" i da ih se više ne ponavlja. 

Najavljena je i službena reakcija ukrajinskog veleposlanika u Zagrebu. 

Dnevnik.ba

26. svibanj 2022 14:16