StoryEditor

Ukrajina potpisala sporazum o održavanju izbora u separatističkim područjima

Piše D  /  02.10.2019., 12:10h

Potpisivanje tog sporazuma u utorak u prijestolnici Bjelorusije Minsku ocijenjeno je kao veliki korak novog ukrajinskog rukovodstva ka rješavanju konflikta u istočnoj Ukrajini, u kome je ubijeno više od 13.000 ljudi i zbog koga se iselilo više od milijun njih, prenosi Beta.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je izjavio u Kijevu da se Ukrajina složila s održavanjem lokalnih izbora na istoku zemlje koji je pod kontrolom separatista, koje podržava Rusija od travnja 2014. godine.

On je precizirao da su neutemeljena strahovanja od prevelikih ustupaka separatistima, ukazujući da će izbori biti održani samo kada Ukrajina bude ponovo kontrolirala sve svoje granice s Rusijom.

"Tamo neće biti bilo kakvih izbora ako su trupe još tamo", rekao je on.

Također je inzistirao na tome da će izbori biti održani u skladu s ukrajinskim zakonom, što znači da bi svim kandidatima i političkim strankama trebalo dozvoliti da se kandidiraju.

Separatistički lideri odbacili su tu ideju u prošlosti.

Separatisti i Ukrajina složili su se da će izbori biti smatrani važećim sve dok ih Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi - OSCE ocjenjuje kao slobodne i pravedne, rekao je Zelenski.

Potpisivanje sporazuma o izborima na istoku Ukrajine je viđeno kao uklanjanje posljednje prepreke za očekivani susret Zelenskog, predsjednika Rusije Vladimira Putina i lidera Francuske i Njemačke, kao posrednika u mirovnim pregovorima.

Službenici u Moskvi su pozdravili potpisivanje sporazuma, a francuski predsjednik Emmanuel Macron je ranije u utorak izjavio da očekuje da će se susret dogoditi uskoro, prenosi Aljazeera.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 00:56