StoryEditor
nova kahovka

Ukrajina: Polja u Hersonu bi mogla već sljedeće godine postati pustinja nakon uništenja brane

Piše hina  /  07.06.2023., 09:39h

Nakon što je eksplozija uništila veliku branu na rijeci Dnjipro na jugu Ukrajine ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede priopćilo je kako se očekuje da će oko 10 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta na sjevernoj obali rijeke u regiji Herson biti poplavljeno, prema prvim procjenama.

Očekivalo se da će poplave biti puno veće na južnoj obali rijeke, u regiji pod ruskom okupacijom, navelo je ministarstvo u izjavi na svojoj internet stranici. Detaljne informacije bit će objavljene u narednim danima kada će ministarstvo imati jasniju sliku situacije.

"Polja u južnoj Ukrajini mogla bi se već sljedeće godine pretvoriti u pustinje"

"Osim toga, katastrofa izazvana ljudskim djelovanjem poremetit će opskrbu vodom za 31 sustav za navodnjavanje polja u regijama Dnjipropetrovsk, Herson i Zaporižja", reklo je ministarstvo.

"Uništenje hidroelektrane Kahovka značit će da bi se polja u južnoj Ukrajini mogla pretvoriti u pustinje već sljedeće godine", dodalo je.

Opskrba pitkom vodom u naseljenim područjima također bi bila ugrožena. Osim toga, ministarstvo poljoprivrede kaže da očekuje negativne posljedice za ribarstvo.

Ukrajina i Zapad uvjereni da su Rusi digli branu u zrak

Brana je uništena jučer rano ujutro u južnom dijelu Ukrajine, u regiji Herson koju je okupirala Rusija. Kremlj krivi Kijev. S druge strane, Ukrajina i mnogi zapadni promatrači uvjereni su da su ruski okupatori sami digli branu u zrak, vjerojatno kako bi spriječili planiranu ukrajinsku protuofenzivu.

Rusija vodi rat protiv Ukrajine više od 15 mjeseci.

Dnevnik.ba

02. svibanj 2024 18:08