StoryEditor
tajni dokumenti

Ukrajina planirala napasti ruske trupe u Siriji uz pomoć Kurda

Piše desk  /  21.04.2023., 11:26h

Američki dokumenti koji su nedavno procurili u javnost otkrivaju da je Ministarstvo obrane Ukrajine planirano izvođenje tajnih napada na ruske trupe i plaćenike Wagner grupe u Siriji, koristeći tajnu pomoć lokalnih Kurda.

Međutim, predsjedsjednik Ukrajine Volodimir zelenski naredio je obustavu plana u prosincu.

Prema The Washington Postu, činilo se da je uvođenje novog bojnog polja, tisućama kilometara daleko od Ukrajine, osmišljeno tako da nametne troškove i žrtve Rusiji i njenoj paravojnoj grupi Wagner, koja je aktivna u Siriji.

Prema dokumentima koji su procurili, Zelenski je zaustavio planiranje u prosincu. Ali dokument koji je procurio, zasnovan na obavještajnim podacima prikupljenim od 23. siječnja, detaljno opisuje kako je planiranje napredovalo i kako bi se takva kampanja mogla nastaviti ako je Ukrajina oživi, ​​piše Washington Post.

Kirilo Budanov, načelnik ukrajinske obrambene obavještajne službe, odbio je komentirati procurjele informacije.

Dokumenti pokazuju da su ukrajinski vojni obavještajci favorizirali udar na ruske snage koristeći bespilotne letjelice i počinjanje "malih", ograničenih napada, samo na snage plaćeničke grupe Wagner.

Ukrajinski oficiri, navodi Washington Post, razmatraju obuku operativaca Sirijskih demokratskih snaga (SDF), vojnih snaga autonomnog sjeveroistoka Sirije pod kontrolom Kurda, da napadaju ruske ciljeve i izvode "direktne akcije" uz pomoć dronova.

Kako je navedeno, SDF je tražio obuku, sustave protuzračne obrane i garanciju da će njegova uloga biti tajna u zamjenu za podršku ukrajinskim operacijama. Rukovodstvo SDF-a je također zabranilo bilo kakve udare na ruske položaje u kurdskim područjima.

"Dokumenti o kojima govorite u vezi sa našim snagama nisu stvarni. Naše snage nikada nisu bile strana u rusko-ukrajinskom ratu", rekao je Farhad Shami, glasnogovornik SDF-a, u komentaru za Washington Post.

Dokument ukazuje na to da je Turska bila svjesna planiranja, navodeći da su turski dužnosnici "pokušali izbjeći potencijalni povratni udarac" i predložili da Ukrajina izvede napade iz kurdskih područja umjesto onih na sjeveru i sjeverozapadu koje drže druge pobunjeničke grupe, a neke od njih podržava Turska.

Turska se, međutim, protivi SDF-u i smatra da je njen ključni vojni element, Jedinice za zaštitu naroda ili YPG, teroristička grupa. SDF je glavni partner američkih trupa u Siriji, gdje često dijele baze u okviru tekuće misije gušenja ponovnog oživljavanja Islamske države.

U studenom, prema dokumentu koji je procurio, ukrajinski vojni obavještajci su identificirali potencijalna logistička ograničenja njihovim ambicijama, uključujući "probleme s unutarkurdskim graničnim kontrolama i uspostavljanjem baze za operacije".

Čini se da su policajci do 29. prosinca saznali da je Zelenski zaustavio njihovo planiranje. Nejasno je zašto je Zelenski naložio da se prekine planiranje operacija, ali se u dokumentu procjenjuje da je to mogao učiniti iz različitih razloga: pritiska SAD-a, ograničene ponude Ukrajine bespilotnim letjelicama ili sumnje da li bi napadi mogli uspjeti.

Dnevnik.ba

02. prosinac 2023 10:44