StoryEditor
ukrajinska ofenziva

Ukrajina: "Osvojili smo važno strateško mjesto koje nam otvara put prema Krimu"

Piše desk  /  31.08.2023., 09:08h

Nedavni uspjesi ukrajinskih snaga na južnom bojištu mogli bi otvoriti put za potiskivanje Rusa natrag na aneksirani poluotok Krim, rekao je ukrajinski ministar šef diplomacije Dmitro Kuleba. Rekao je da je to postalo moguće nakon što je ukrajinska vojska oslobodila "strateški važno" selo Robotine u regiji Zaporižja.

Ruska vojska kaže da se njene snage još uvijek drže u selu. Ukrajina, podsjetimo, u velikoj ljetnoj protuofenzivi, nastoji presjeći kopneni koridor do Krima, koji je Rusija anektirala 2014. godine 

Time bi Kijev prepolovio teritorij koji je Rusija okupirala u južnoj Ukrajini i tako značajno zakomplicirao opskrbne linije ruskih snaga. Najnovije tvrdnje i Ukrajine i Rusije nisu neovisno provjerene.

"Otvaramo put prema Melitopolju i granici s Krimom"

Govoreći na nedavnom sastanku veleposlanika u Parizu, Kuleba je rekao: "Nakon što smo učvrstili svoje pozicije na bokovima sela Robotine, otvaramo put prema Tokmaku i, na kraju, Melitopolju i administrativnoj granici s Krimom."

Strateški važni gradovi Tokmak i Melitopolj su pod ruskom okupacijom te su ključna vojna i logistička središta za Rusiju. Kuleba je naglasio da se ukrajinska protuofenziva - pokrenuta početkom lipnja - nastavlja, ali je priznao da je to "iznimno težak" zadatak.

"Ruske utvrde su bez presedana"

"Broj minskih polja i utvrda je bez presedana. Ruske bespilotne letjelice, helikopteri i zrakoplovi dominiraju zrakom. Ali postupno uspijevamo", rekao je. Opisao je kako je jedna skupina od 31 ukrajinskog borca ​​"doslovno puzala na trbuhu kroz kilometre minskih polja", što je na kraju omogućilo brigadi da ponovno zauzme Robotine.

U jučerašnjem izvješću o stanju na bojišnici, ukrajinska vojska je objavila da su njene snage "imale uspjeha" u smjeru južno i jugoistočno od Robotine. S druge strane, ruska vojska tvrdi su njene postrojbe "odbile devet napada" ukrajinskih snaga u području Robotine, kao i oko sela Verbove na jugoistoku.

Moskva - koja tvrdi da je pripremila tri obrambene crte na jugu - više puta je opisala ukrajinsku protuofenzivu kao potpuni neuspjeh, koja je mnoge vojnike koštala života uz malo napretka.

"Probijena prva ruska obrambena linija"

Američki Institut za ratne studije (ISW) rekao je da su "ukrajinske snage 29. kolovoza nastavile napredovati istočno od Robotine 29. kolovoza, dok su u isto vrijeme nastavile osiguravati položaje u samom mjestu".

Ukrajina tvrdi da je probila prvu od ruskih linija obrane u blizini Robotine, a njezine snage sada namjeravaju krenuti južnije kako bi stigle na pozicije koje će im omogućiti udar na sve gradove pod ruskom okupacijom na obali Azovskog mora.

No, vjeruje se da je Rusija izgradila kilometrima dug sustav rovova i tunela, kao i iskopane topničke položaje i betonske protutenkovske barijere poznatije kao "zmajevi zubi". Moskva se nada da će to pomoći da se zaustavi daljnje ukrajinsko napredovanje.

Protuofenziva krenula zahvaljujući podršci Zapada

Kijev je pokrenuo svoju protuofenzivu nakon što je osigurao moderno oružje od svojih saveznika na Zapadu i pripremio jurišne bojne. Međutim, napredak je bio spor, a bilo je i izvješća o nekim neslaganjima oko ratne taktike između najviših ukrajinskih i američkih generala.

Kijev također kaže da mu je potrebno više zapadnog oružja, posebno tenkova, opreme za razminiranje i ratnih zrakoplova - poput američkih borbenih zrakoplova F-16 - kako bi doveo u pitanje rusku nadmoć u zraku.

Jučer su se također nastavile borbe u sjeveroistočnoj Ukrajini, gdje ruske snage pokušavaju napredovati prema strateški važnom gradu Kupjansku u Harkivskoj oblasti. Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je invaziju na Ukrajinu krajem veljače prošle godine.

Dnevnik.ba

18. svibanj 2024 08:25