StoryEditor
do 29. ožujka

Ukrajina naredila proruskoj Pravoslavnoj crkvi da napusti manastirski kompleks u Kijevu

Piše fena  /  11.03.2023., 11:31h

Ukrajinski dužnosnici naredili su povijesno proruski orijentiranom krilu Pravoslavne crkve da napusti manastirski kompleks u Kijevu u kome se nalazi, u najnovijem potezu protiv te denominacije na koju vlada gleda s dubokom sumnjom.

Kijev se obračunava s Ukrajinskom pravoslavnom crkvom (UPC) - koja je prihvatila autoritet moskovskog patrijarha dok Rusija nije pokrenula svoju invaziju u punom obimu prošle godine - optužujući je da je proruska i da surađuje s Moskvom. Moskovski patrijarh Kiril snažno je podržao rusku invaziju na susjednu državu.

UPC tvrdi da je prekinula veze s Rusijom i Moskovskom patrijaršijom i da je žrtva političkog progona.

Ukrajinsko ministarstvo kulture priopćilo je da je UPC naređeno da napusti kompleks manastira Kijevsko-Pečerske lavre, star 980 godina, gdje ima sjedište.

U priopćenju se navodi da je istraga otkrila da je UPC "kršila odredbe sporazuma u vezi s korištenjem državne imovine", ali nisu pruženi nikakvi detalji.

UPC, koja treba da napusti kompleks do 29. ožujka, navodi u objavi na Facebooku da su rezultati istrage "očigledno pristrasni i grubo krše zakonske norme".

Služba sigurnosti Ukrajine od oktobra redovno vrši pretrese u crkvama UPC, uvodi sankcije njenim episkopima i financijskim pokroviteljima, i otvara kaznene postupke protiv desetaka njenih svećenika.

Vlasti su priopćile da su pronašle prorusku literaturu u prostorijama crkve i da su tamo nalazili utočište ruski državljani, što UPC demantira.

Većina ukrajinskih pravoslavnih vjernika pripada posebnoj vjeri, Pravoslavnoj crkvi Ukrajine, koja je nastala prije četiri godine ujedinjenjem ogranaka nezavisnih od moskovske vlasti, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 10:11