StoryEditor
trodnevni summit

Ukrajina na vrhu dnevnog reda i drugoga dana samita G7 u Njemačkoj

Piše hina  /  27.06.2022., 08:28h

Sukob u Ukrajini nastavit će dominirati dnevnim redom u ponedjeljak, drugoga dana trodnevnog summita čelnika G7 u južnoj Njemačkoj, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pridružit će se razgovorima putem video veze.

Čelnici Velike Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i Sjedinjenih Država okupili su se u nedjelju u bavarskom ljetovalištu - dvorcu Elmau - s ciljem da zajedno pojačaju pritisak na Rusiju kako bi povukla svoje trupe iz Ukrajine te da ublaže negativne posljedice rata.

Čelnici G7 već su iskoristili samit kao forum za najavu zabrane uvoza ruskog zlata i zajedničke infrastrukturne inicijative za suprotstavljanje kineskom utjecaju u zemljama u razvoju. U tijeku su i razgovori o mogućem ograničavanju cijene nafte.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel također su sudjelovali u raspravama u nedjelju.

Ovogodišnjim skupom G7 predsjeda Njemačka, a kancelar Olaf Scholz u ponedjeljak će ugostiti čelnike demokracija izvan G7 - lidere Argentine, Indije, Indonezije, Senegala i Južne Afrike - kako bi razgovarali o klimatskoj krizi, javnom zdravlju i energetskoj sigurnosti.

Glavni tajnik UN-a, Antonio Guterres, trebao bi se pridružiti skupini putem video veze kako bi potaknuo pitanje prehrambene kkrize nastale kao rezultat ruskog rata u Ukrajini koji traje već više od četiri mjeseca.

Sukob sprječava da žito napusti luke u zemlji te poskupljuje hranu diljem svijeta, a stručnjaci i grupe za pomoć upozoravaju na mogućnost gladi u dijelovima Afrike i drugdje.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 19:13