StoryEditor
hitna sjednica

Ukrajina na Općoj skupštini UN-a: ‘‘Iza ruskog izaslanstva ostaje trag krvi, a dvorana je ispunjena mirisom tinjajućeg ljudskog mesa...‘‘

Piše hina  /  11.10.2022., 08:05h

Ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzja na općoj skupštini UN-a doveo je u pitanje nastojanje da se osudi Rusiju.

Ukrajina je, na početku hitne sjednice Opće skupštine UN-a, pozvala svjetsku zajednicu da osudi rusku aneksiju dijelova njezina teritorija što krši međunarodno pravo.

"Takozvani referendumi nisu imali nikakve veze s onim što nazivamo izrazom volje naroda - ni s pravne ni s tehničke točke gledišta", rekao je ukrajinski veleposlanik pri UN-u Sergij Kislicja u ponedjeljak u New Yorku.

Pozvao je zemlje da brane načela  Povelje UN-a.

"Iza ruskog izaslanstva, kada uđe u Opću skupštinu ostaje trag krvi, a dvorana je ispunjena mirisom tinjajućeg ljudskog mesa. To je ono što smo tolerirali u Siriji. To je ono što se danas događa u Ukrajini", rekao je.

Pozvao je najveće tijelo UN-a da usvoji rezoluciju kojom se traži da Rusija opozove aneksiju četiri djelomično okupirane regije Ukrajine.

Prema Kislicji, raketni napadi Moskve na Ukrajinu u ponedjeljak još su jednom pokazali da je Rusija teroristička država.

Rusija nije uspjela, na početku sjednice na Općoj skupštini UN-a, u pokušaju da iznudi tajno glasovanje o svojoj nezakonitoj aneksiji dijelova Ukrajine.

Velika većina od 193 članice UN-a, njih 107, glasala je za javno izjašnjavanje o nacrtu rezolucije na početku hitne sjednice o tom pitanju pred najvećim tijelom UN-a.

Opća skupština UN-a započela je u ponedjeljak raspravu o nedavnim protupravnim ruskim aneksijama dijelova Ukrajine.

Na kraju sjednice, koja bi se zbog velikog broja govornika mogla oduljiti do srijede ili četvrtka, očekuje se glasovanje država članica o rezoluciji kojom se osuđuje Moskva.

Za razliku od Vijeća sigurnosti, rezolucije Opće skupštine UN-a nisu obvezujuće prema međunarodnom pravu.

Nadolazeće glasovanje u New Yorku smatra se globalnim testom raspoloženja u vezi s ratom u Ukrajini.

Zapadni diplomati naglasili su da bi svaka država članica UN-a morala imati vlastiti interes osuditi Rusiju kako ne bi sama postala žrtva nezakonite aneksije u izvedbi neke od susjednih država.

Promatrači već neko vrijeme uočavaju ratni zamor među nizom država, posebice u Africi i Latinskoj Americi.

Neki od njih smatraju da rat u Ukrajini odvlači pozornost od drugih regionalnih sukoba i globalnih kriza te blokira napredak.

Rezolucijom se osuđuje ruski "ilegalni takozvani referendumi" i "pokušaj ilegalne aneksije" te se poziva države da ne priznaju taj ruski čin i potvrđuje se suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

U ponedjeljak se samo 13 zemalja usprotivilo javnom glasovanju, 39 je bilo suzdržano, a zemlje poput Rusije i Kine nisu uopće glasovale.

Ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzja na općoj skupštini UN-a doveo je u pitanje nastojanje da se osudi Rusiju.

"Kakve to veze ima s mirom i sigurnošću ili pokušajem rješavanja sukoba?" rekao je Nebenzja, opisujući to kao "još jedan korak prema podjelama i eskalaciji, za što sam siguran da nije nešto što apsolutnoj većini država u ovoj prostoriji treba."

Potezi u Ujedinjenim narodima preslika su onoga što se dogodilo 2014. nakon što je Rusija anektirala ukrajinski Krim.

Opća skupština UN-a tada je usvojila rezoluciju kojom se referendum proglasio nevažećim sa 100 glasova za, 11 protiv i 58 suzdržanih, dok dvadesetak zemalja nije ni glasalo.

Dnevnik.ba

12. travanj 2024 21:46