StoryEditor
rat u ukrajini

Ukrajina je možda pauzirala ofenzivu: Teški gubitci za obje strane

Piše desk  /  19.06.2023., 14:23h

Snage Kijeva možda su privremeno zaustavile svoju protuofenzivu kako bi ponovo procijenile svoju taktiku za buduće operacije, prema Institutu za proučavanje rata (ISW).

Pukovnik iz obavještajnog centra estonskih obrambenih snaga Margo Grosberg rekao je 16. lipnja da, prema njegovoj procjeni, "nećemo vidjeti ofenzivu u sljedećih sedam dana".

Wall Street Journal slično je izvijestio 17. lipnja tvrdeći da su ukrajinske snage "uglavnom zaustavile svoje napredovanje posljednjih dana" dok zapovjedništvo u Kijevu preispituje taktiku.

ISW u svom najnovijem izvješću o ratu kaže da su ova izvješća u skladu s njihovim nedavnim opažanjima o razmjerima i pristupu lokaliziranih ukrajinskih protunapada u južnim i istočnim dijelovima zemlje.

Dodaje se da Ukrajina još nije angažirala većinu svojih raspoloživih snaga u protuofenzivnim operacijama i čini se da još nije pokrenula svoje glavne napore. 

Operativne stanke uobičajena su značajka velikih ofenzivnih pothvata, a ta stanka ne znači kraj ukrajinske protuofenzive, dodaje se u novom ažuriranju Instituta za rat.

Britanci: Teški gubitci za Rusiju i Ukrajinu

I ukrajinske i ruske snage podnose teške ljudske  gubitke, ustvrdila je britanska vojna obavještajna služba u trenucima dok Kijev slavi oslobađanje osmog naselja na jugu zemlje, dva tjedna nakon početka kontraofenzive.

Britanski dužnosnici rekli su da je razina gubitaka među ruskim vojnicima na najvišoj razini od vrhunca bitke za Bahmut u regiji Donjecka u ožujku, a Ukrajina tvrdi da je ubila ili ranila 4600 vojnika.

"Napredak ukrajinskih snaga i na istoku i na jugu zemlje bio je spor, a velik dio teškog zapadnog naoružanja i nove brigade tek treba angažirati u borbi", navodi se.

Dnevnik.ba

14. svibanj 2024 08:25