StoryEditor
kredit

Ukrajina dogovorila s MMF-om 5 milijardi dolara zajma: ‘Želimo uvjeriti i ostale da je situacija pod kontrolom‘

Piše hina  /  13.08.2022., 07:26h

Prijašnji program MMF-ova financiranja Ukrajine bio je otkazan u ožujku, a umjesto toga ta je međunarodna financijska institucija odobrila toj zemlji 1,4 milijarde dolara hitnog zajma

Osiguravanje novog, pet milijardi dolara vrijednog zajma od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pomoći će uvjeriti i ostale ukrajinske kreditore da je makroekonomska situacija u toj ratom razorenoj zemlji pod kontrolom, izjavio je u petak glavni ekonomski savjetnik ukrajinskog premijera Vladimira Zelenskog.

Novo MMF-ovo financiranje poslužit će za otprilike 18 mjeseci kao sidro, dok se ne dogovri veći financijski paket, vrijedan između 15 i 20 milijardi dolara, koji bi trebao pomoći Ukrajini da prebrodi ekonomsku krizu uzrokovanu ruskom invazijom, izjavio je savjetnik Oleg Ustenko.

Prije dva tjedna ukrajinski guverner Kirilo Ševčenko kazao je za Reuters da traže od MMF-a i do 20 milijardi dolara vrijedan zajam za razdoblje od dvije do tri godine. Tako velik zahtjev izazvao je intenzivne rasprave unutar MMF-a, jer bi za sobom mogao pokrenuti i pitanja o održivosti ukrajinskog duga.

"Program MMF-a od 5 milijardi dolara bio bi u skladu s ranijim razinama financiranja i mogao bi biti katalizator za financiranje iz drugih izvora, uključujući EU, SAD i druge zemlje", izjavio je Ustenko.

Prijašnji program MMF-ova financiranja Ukrajine bio je otkazan u ožujku, a umjesto toga ta je međunarodna financijska institucija odobrila toj zemlji 1,4 milijarde dolara hitnog zajma s tek nekoliko uvjeta u prvim tjednima ruske invazije.

S&P i Fitch snizili kreditni rejting Ukrajine

U međuvremenu, u petak su dvije globalne rejting agencije - Standard and Poor‘s i Fitch snizile rejting za inozemno zaduživanje Ukrajine, poručivši kako restrukturiranje duga te zemlje smatraju problematičnim.

Ranije ovoga tjedna, naime, ukrajinski inozemni kreditori ispunili su zahtjev te zemlje za dvogodišnjim zamrzavanjem otplate gotovo 20 milijardi dolara vrijednih obveznica, čime je ta zemlja izbjegla neuredni bankrot.

S&P je snizio kreditni rejting Ukrajine za zaduživanje u inozemnoj valuti sa "CC/C" na "SD/SD".

"S obzirom da objavljene uvjete restrukturiranja, i u skladu s našim kritrrijima, smatramo tu transakciju problematičnom i jednakom neispunjavanju kreditnih obveza", naveli su iz S&P-ja

Fitch je snizio dugoročni kreditni rejting Ukrajine sa "C" na "RD".

Ukrajinu zbog ruske invazije ove godine očekuje gospodarski pad od 35 do 40 posto, a mjesečno joj u državnoj blagajni nedostaje pet milijardi dolara.

Ustenko je kazao kako se Ukrajina nada da će pregovori s MMF-om o novom zajmu, vijednom do 20 milijardi dolara, biti brzi i da će preliminarni dogovor biti postignut prije nego istekne moratorij na plaćanje obveznica inozemnim investitorima.

Dnevnik.ba

23. rujan 2023 22:06