StoryEditor

Ukinute mjere zabrane Novaliću, Solaku i Hodžiću; Tužiteljstvo BiH bez izjašnjenja

Piše D  /  05.08.2020., 05:08h

U rješenju Suda BiH navodi se kako su se u prvom rješenju odlučili za mjere zabrane sastajanja i kontaktiranja na bilo koji način međusobno i s svjedocima Tužiteljstva BiH u vezi ovog kaznenog predmeta vodeći se time da "u tom procesnom trenutku, na strani osumnjičenih postojale okolnosti koje ukazuju da bi isti mogli ometati kazneni postupak, kontaktom s svjedocima".

Sud je prilikom donošenja odluke "cijenio i navode iz Prijedloga Tužiteljstva da predstoji saslušanje većeg broja svjedoka, koji su zbog njihovog svojstva u organima u kojima su ovi osumnjičeni bili u odnosu nadređenosti prema istima, a koji su kroz vršenje svoj službenih dužnosti bili neposredni očevici njihovih inkriminalnih radnji, koje su poduzimali kroz svoje svojstvo i položaj, te zaključio da se saslušanja svjedoka mogu neometano i potpuno provesti uz primjenu ove mjere zabrane, te da će se primjenom navedene mjere zabrane, osigurati ciljevi zbog kojih su mjere određene, tj. očuvanje integriteta istrage i njeno okončanje bez neželjenih utjecaja i opstrukcija". Tužiteljstvo BiH je tada zatražilo određivanje mjere pritvora, međutim nakon isteka roka ovih mjera, nisu se izjasnili.

"Međutim, cijeneći izjašnjenje obrane, kao i izostanak izjašnjenja Tužiteljstva, odnosno izjavu postupajućeg tužitelja da se Tužiteljstvo neće izjašnjavavati u vezi navedenog, Sud nalazi da dalje egzistiranje mjere zabrane sastajanja sa određenim osobama prema osumnjičenima više nije neophodno. Sud je posebno cijenio i činjenicu da je postupajući tužitelj u telefonskoj komunikaciji sa stručnim suradnikom Suda BiH, o čemu je sačinjena službena zabilješka, jasno i nedvosmisleno izjavio da se Tužiteljstvo neće izjašnjavati u odnosu izrečene mjere zabrane, odnosno potrebu njene dalje primjene", navodi se u Rješenju sutkinje za prethodni postupak Tatjane Kosović.

Sud je zaključio da su "prestali razlozi koji su opravdavali izricanje predmetne mjere zabrane, te samim time i njeno dalje trajanje. Obzirom na jasno iskazan stav postupajućeg tužitelja, Sud je zaključio da Tužiteljstvo nije u interesu da se navedena mjera dalje primjenjuje, iz kojeg razloga je Sud iste i ukinuo".

Protiv ovog rješenja žalba je dozvoljena kaznenom vijeću Suda BiH u roku od 3 dana od prijema pismenog otpravka rješenja.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 15:06