StoryEditor

Ukinuta zabrana u Mariboru, Thompson ipak može održati koncert!

Piše D  /  05.06.2020., 07:06h

Objavu prenosimo u cijelosti.

"Dragi prijatelji, nakon jučerašnje presude u korist Marka Perkovića Thompsona pred hrvatskim pravosuđem, danas nam je stigla i slična odluka iz Slovenije.

Naime, Ministarstvo unutarnjih poslova Slovenije ukinulo je odluku mariborske upravne jedinice koja je prije nekoliko tjedana po drugi put zabranila koncert Marka Perkovića-Thompsona u Mariboru.

Činjenica je da je zabrana koncerta bila potpuno politički motivirana te da sigurnosne opasnosti nije bilo.

Dok službeno odluku ministarstva unutarnjih poslova Slovenije ne prevedemo na hrvatski jezik, donosimo Vam dio te odluke.

Prije nekoliko tjedana Gradska uprava grada Maribora ponovno je odlučila o zabrani koncerta i ponovno zabranila koncert. Zapisali su da Thompsonove pjesme simboliziraju neprijateljstvo prema čovjeku koji imaju drugačije vjerske i etičke stavove, da pjesme veličaju ustaštvo i slično. Da su pjesme u suprotnosti sa 63. člankom Ustava Republike Slovenije koji govori o zabrani pozivanja na neravnopravnost. Naveli su mnogo primjera o tobožnjoj zabrani koncerata Thompsona u Austriji, Njemačkoj i drugim europskim zemljama.

U najnovijoj odluci od 3.6.2020. godine, Ministarstvo unutarnjih poslova Slovenije donijelo je pravomoćnu odluku da je zabrana koncerta nezakonita.

Ministarstvo je jasno navelo da mariborska policija i gradska uprava za unutarnje poslove nisu ni u jednom djelu dokazala da bi se na koncertu moglo napraviti kazneno djelo, da policija nije ni s jednim dokumentom dokazala da su koncerti u Europi službeno zabranjeni. To da su koncerti odgođeni zbog prekida najma dvorana i slično nije i ne može se prihvatiti kao razlog zabrane.

Sve policije država za koje se navodi da je koncert zabranjen, uključujući i interpol, nisu ni u jednom slučaju potvrdili takvu tvrdnju.

Dokazano nije niti u jednom djelu da pjesme same po sebi imaju ustašku notu koja bi se mogla razumjeti kao propagiranje netrpeljivosti.

Slovenska policija nema nijednog podatka o prekršajnom postupku protiv Thompsona. I da se je dogodio koji uzvik "Ubij Srbina" na njegovom koncertu to apsolutno ne znači da je to dovoljno da se koncert zabrani. Ako bi to bio razlog u Sloveniji i drugdje se ni jedna nogometna utakmica ne bi smjela odigrati.

Ministarstvo zaključuje da ni jedna zabrana u Europi nije dokazana.

Odluka je pravomoćna.

Gospodinu Thompsonu su otvorena sva vrata da održi koncert u Sloveniji.

Čestitamo našem prijatelju Milanu Trolu, organizatoru neodržanog koncerta u Mariboru na ustrajnosti", stoji u objavi Thompsonovog tima.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 12:45