StoryEditor
TEMELJ DAYTONSKOG SPORAZUMA

Ukidanje konstitutivnosti u BiH ravno je diranju u podjelu vlasti u Sjevernoj Irskoj

Piše desk  /  11.07.2022., 07:34h

U Sjevernoj Irskoj ukidanje bi tih načela koja su sada važnija za manje brojnu protestantsku zajednicu, koja je u posljednjem desetljeću izgubila poziciju većine, zasigurno dovela do novih napetosti i sukoba.

''Hrvatska u potpunosti podupire poštivanje Protokola i očuvanje Sporazuma Velikog petka koji propisuje načelo suglasja dviju zajednica. Isto bi trebalo vrijediti i za BiH. Daytonski mirovni sporazum donio je mir u BiH te propisuje ravnopravnost triju konstitutivnih naroda, Bošnjaka, Hrvata i Srba u BiH, koju je potrebno očuvati i provoditi”.

Napisao je to na svome Twitter nalogu ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, čime je neizravno poručio i drugim zemljama članicama EU-a u kojima se, zahvaljujući aktivnostima bošnjačkih lobista, nastoji osporiti konstitutivnost naroda kao temelj Daytonskog mirovnog sporazuma, piše Večernji list BiH.

SAD snažno podupire

Hrvatska zajedno s hrvatskim dužnosnicima u BiH u svim pregovorima, ali i na svim međunarodnim forumima inzistira upravo na očuvanju formule što definitivno neće biti u slučaju da se nastavi radikalno mijenjati sadržaj Daytonskog sporazuma. Ministar Grlić Radman je pri tome “Good Friday Agreement” (GFA) povezao s Daytonskim mirovnim sporazumom kojemu su glavni pokrovitelji bili iz administracije Sjedinjenih Američkih Država. Upravo je nedavno britanska vlada odlučila jednostrano prekršiti protokol koji je potpisala prije dvije godine, a tiče se odnosa prema Sjevernoj Irskoj, nakon što je London odlučio napustiti Europsku uniju.

Ključni pokrovitelji sporazuma od prije 24 godine kojim su zaustavljeni prijepori, uključivao i sukobe duge više desetljeća, Sjedinjene Države nedavno su poručile da snažno stoje iza GFA. Britanski premijer Boris Johnson nedavno je najavio kako će Ujedinjeno Kraljevstvo odustati od sjevernoirskog protokola, što su osudile, očekivano Irska, ali i Njemačka. Taj sporazum je izričito izgrađen na načelima partnerstva, ravnopravnosti i međusobnog uvažavanja. Njegovo definirajuće nasljeđe bilo je obvezivanje svih na nastavak dijaloga kako bi se riješile razlike. I dok snažno podupire očuvanje Sporazuma Velikog petka, istodobno dio njemačkih političara, pa i administracije, zagovara radikalnu izmjenu Daytonskog mirovnog sporazuma - prije svega nakon najave da će njemački Bundestag usvojiti tijekom srpnja i izglasati posebnu rezoluciju kojom bi odredio poziciju Njemačke prema BiH. Njemački zastupnik bošnjačkih korijena Adis Ahmetović je, kao jedan od predlagatelja tog dokumenta, čijem se jednostranom sadržaju usprotivio i SPD-ovac Josip Juratović, objasnio kako je cilj s Rezolucijom poduprijeti europsku BiH bez etničkog načela.

- Ta država (BiH) je u političkom smislu u istom stanju kao i početkom devedesetih godina. S tim ne možemo biti zadovoljni. Zbog toga kažem da etnički princip te države s konstitutivnim narodima nije funkcionirao i zbog toga mora postojati europsko načelo - kazao je Ahmetović. Zaključio je kako Bundestag želi dati jasan signal da je Europska unija tu, da je NATO tu i da Njemačka stoji uz BiH i “demokratske snage svih naroda”. Iza poštivanja Daytonskog mirovnog sporazuma u cjelini, barem deklarativno, stoji administracija SAD-a, dok na tome inzistiraju hrvatska i srpska strana u Bosni i Hercegovini, odnosno u Hrvatskoj i Srbiji.

Važnije protestantima

Što bi značilo u praksi ukidanje načela utvrđene podjele vlasti, zatim načelo suglasnosti zajednica, kulturnome paritetu i sudjelovanju u institucijama koje su okosnica Sporazuma Velikog petka, to za BiH predstavlja zagovor ukidanja načela konstitutivnih naroda, odnosno legitimiteta njihovih izabranih predstavnika u vlasti. U Sjevernoj Irskoj ukidanje bi tih načela koja su sada važnija za manje brojnu protestantsku zajednicu, koja je u posljednjem desetljeću izgubila poziciju većine, zasigurno dovela do novih napetosti i sukoba. Upravo kao što se to svjedočilo i tijekom prošle godine kada su u Belfastu zabilježeni neredi. Pozivi na rušenje Daytonskog mirovnog sporazuma koji je postignut za BiH nakon troipolgodišnjeg rata daleke 1995. godine zapravo bi značio izravni poticaj novome nasilju. Moguće i novom krvoproliću.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 22:52