StoryEditor
schengen

Ukida se jedan od najprometnijih prijelaza, uskoro brže preko granice

Piše desk  /  05.09.2022., 08:32h

Ulaskom Hrvatske u schengensko područje prelazak granice bez zaustavljanja bit će moguć na svim kopnenim prijelazima sa Slovenijom i Mađarskom

Hrvatska trenutačno ima više od 6500 graničnih policajaca, od kojih je oko 1000 na granici sa susjednim državama članicama Europske unije. Ulaskom Hrvatske u schengenski prostor 1. siječnja ondje će se ukinuti granični prijelazi jer se više neće provoditi kontrola. Ekipa HRT-a bila je na jednom od najfrekventnijih prijelaza - Macelju.

Sedamdesetak službenika ove postaje granične policije bit će raspoređeno na druge poslove. "Nešto će ostati uz granicu, nešto će ići u krim. policiju, nešto u temeljnu policiju, sve ovisi o zvanju i stručnoj spremi i adekvatnim željama", rekao je Damjan Vešligaj, načelnik Postaje granične policije Macelj.

Jelena Ugrešić na Macelju radi šest godina. Provjerila je ondje, kaže, bezbroj putnih isprava. Sada se sprema za novi posao. Čeka odgovor na anketu koja je provedena među službenicima u kojoj su se izjasnili o svojim željama.

"Ja sam popunila Postaju prometne policije, to mi je želja raditi i tu se vidim u daljnjoj budućnosti", naglasila je Jelena Ugrešić, službenica PGP-a Macelj. Možda će je novo radno mjesto opet dovesti u Macelj jer, iako neće biti granične kontrole, ondje će i dalje biti posla za policiju.

"Da upravljamo prometom, reguliramo stanje i pomažemo u što bržem prolasku vozila kroz ovaj prostor", istaknuo je Josip Bukvić, načelnik Policijske uprave krapinsko-zagorske. Najveći dio postojeće infrastrukture na prijelazu neće se uklanjati.

"Ostat će iz razloga jer postoji mogućnost da se pod određenih uvjetima određenim odlukama nadležnih tijela EU-a može u određenim situacijama ponovno uspostaviti granična kontrola", rekao je Bukvić. 

Za putnike je najvažnije da će se kroz Macelj prolaziti bez zaustavljanja, brže i opuštenije. No tomu se ne trebaju nadati kriminalci i krijumčari, kažu zagorski policajci, prenosi HRT.

"Neće biti kriminalci sretni. Kontrolirat će se, ali ne na samom graničnom prijelazu već po dubini, kroz tzv. kompenzacijske mjere, isto će se obavljati kontrola, tako da neće biti kriminalci sigurni", rekao je načelnik Postaje granične policije Macelj Damjan Vešligaj.

Kao i na Macelju, ulaskom Hrvatske u schengensko područje prelazak granice bez zaustavljanja bit će moguć na svim kopnenim prijelazima sa Slovenijom i Mađarskom.

Dnevnik.ba

18. lipanj 2024 20:12