StoryEditor
Muhamed bin Zajed Al Nahjan

Ujedinjeni Arapski Emirati imaju novog predsjednika, koji je zapravo i dosad vladao

Piše hina  /  14.05.2022., 13:27h
Princ prijestolonasljednik šeik Muhamed bin Zajed Al Nahjan, koji je i dosad smatran de facto čelnikom Ujedinjenih Arapskih Emirata, izabran je u subotu za predsjednika te bogate zaljevske monarhije, naslijedivši svog polubrata Kalifu Bin Zajeda Al Nahjana koji je umro jučer.

Muhameda Bin Zajeda, ili MBZ, izabralo je Vrhovno vijeće federacije Emirata, objavila je službena agencija WAM.

On je de facto bio vladar Ujedinjenih Arapskih Emirata, bliskog američkog saveznika, nakon što je Kalifa Bin Zajed Al Nahjan doživio moždani udar 2014., nakon kojeg ga se rijetko moglo vidjeti u javnosti. Muhamed bin Zajed Al Nahjan predvodio je prestrojavanje na Bliskom istoku koje je dovelo do stvaranja protuiranske platforme i uspostave diplomatskih odnosa s Izraelom.

Bio de facto vođa

Radeći godinama iza kulisa kao de facto vođa, šezdesetjednogodišnji šeik Muhamed transformirao je vojsku UAE-a u visokotehnološku silu koja je, uz naftno bogatstvo i status poslovnog središta, utjecala na širenje utjecaja UAE-a na međunarodnoj razini. Muhamedova je moć počela rasti kada se pogoršalo zdravstveno stanje njegova polubrata, predsjednika šeika Kalife bin Zajeda koji je umro jučer. 

Muhamed bin Zajed bio je vođen, prema bivšoj američkoj veleposlanici u UAE-u Barbari Leaf, "određenim fatalističkim mišljenjem", pogotovo nakon što je Washington napustio egipatskog lidera Hosnija Mubaraka tijekom Arapskog proljeća 2011., da se zaljevski arapski vladari više ne mogu osloniti na svog glavnog podupiratelja Sjedinjene Američke Države.

Iz Abu Dabija je izdao "staloženo i hladno" upozorenje tadašnjem predsjedniku Baracku Obami da ne podupire pobune koje bi se mogle proširiti i ugroziti zaljevske monarhije, navodi u svojim memoarima Obama koji MBZ-a opisuje kao "najpametnijeg" vođu u regiji. 

Dnevnik.ba

14. svibanj 2022 13:27