StoryEditor

Uhodan lanac trgovine djecom: Za krijumčarenje bebe u BiH platili 400 eura

Piše D  /  08.04.2021., 09:04h

Slučaj otmice maloljetne majke u Banjoj Luci otvorio je brojna pitanja, među kojima je i ono na koji način se preko državne granice ilegalno prebacuju bebe.

Naime, maloljetnica i njezina beba su još prošle godine deportirane iz BiH sa zabranom ulaska u trajanju od godinu dana. Međutim, zabrana ulaska u BiH očito nije spriječila maloljetnu državljanku Srbije da se s bebom ponovno vrati u Banju Luku, a nakon riječi njezine nesuđene svekrve, sada je jasno i kako je to urađeno, piše Srpskainfo.

Postavlja se pitanje hoće li nakon svega reagirati nadležne agencije na razini BiH, kako bi sve bilo rasvijetljeno u potpunosti.

Ovaj slučaj sigurno ne bi ni bio otkriven, niti bi se znalo za ilegalni povratak majke i bebe u Banju Luku, da maloljetnicu prošli tjedan nisu pokušali oteti članovi jedne banjolučke obitelji. 

– Ovakve stvari godinama prolaze ispod radara sigurnosnih agencija, a mirnoća kojom se M.Z. obratila maloljetnoj majci samo ide u prilog tome kako su kanali krijumčarenja toliko sigurni da nitko ne strahuje da će biti otkriven – ispričao je izvor Srpskainfo iz sigurnosnih agencija BiH.

Darko Trifunović, stručnjak za sigurnost, ističe kako slučaj treba istražiti i da se sve može vrlo lako provjeriti uvidom u sigurnosne kamere na graničnim prijelazima kako bi se utvrdilo sudjeluju li granični policajci u krijumčarenju ljudi. Međutim, Trifunović sumnja da se iza svega krije drugačija priča.

– Sklon sam vjerovati da je ovdje možda namjerno rečeno jedno kako bi se prikrila prava ruta kojom ide krijumčarski lanac, a to je preko rijeke Drine – izjavio je Trifunović.

Podsjetimo, banjolučka policija je prošli tjedan uhitila četiri osobe zbog sumnje da su sudjelovale u otmici i nanošenju tjelesnih ozljeda državljanki Srbije R.T. (17).

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 11:15