StoryEditor

Uhićenje premijera za jedne udar na Bošnjake, za druge pravna država na djelu

Piše D  /  29.05.2020., 04:05h

Novalić je zajedno s ranije suspendiranim ravnateljem Civilne zaštite Federacije BiH Fahrudinom Solakom te vlasnikom tvrtke "Srebrena malina" Fikretom Hodžićem, preko kojega je provedena sporna nabavka, u četvrtak priveden u sjedište Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a sva trojica tamo su zadržana na 24-satnom ispitivanju u sklopu istrage koju vodi Tužiteljstvo BiH, prenosi Hina.

Za 5,3 milijuna eura osiguranih iz entitetskog proračuna "Srebrena malina" kupila je 100 respiratora u Kini, no po cijeni za koju se pretpostavlja da je nerealno visoka, a nabavljeni strojevi uz to su se pokazali neupotrebljivima za odjele intenzivne skrbi u bolnicama, za što su bili namijenjeni.

Novalić je predsjednik vlade Federacije BiH postao nakon izbora 2014., na prijedlog Stranke demokratske akcije (SDA), a njen čelnik Bakir Izetbegović u petak je žestoko reagirao na uhićenje kazavši kako je siguran da je njegov stranački suradnik potpuno nedužan, ocijenivši kako se njega progoni samo stoga što je bošnjački političar.

"Siguran sam da nikakvih dokaza nema, da ih neće ni biti, i da se radi o nastavku udara na bošnjačke prvake koje je počelo imenovanjem Gordane Tadić na poziciju glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH", naveo je Izetbegović u pisanoj izjavi.

Njemu se pridručio i predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji je novinarima u Sarajevu također kazao kako je uvjeren u to da Novalić nije kriv.

"Duboko sam uvjeren da (Novalića) nema u kriminalnim radnjama", kazao je Džaferović pozvavši Tužiteljstvo BiH da ga demantiraju ako imaju dokaze za suprotno.

Istodobno su hrvatske političke stranke, okupljene u koodinaciju pod nazivom Hrvatski narodni sabor (HNS BiH), pozvale pravosudna tijela u zemlji da u cijelosti rasvijetle pod kojim su uvjetima nabavljeni kineski respiratori.

"Pravna država, poštivanje ustava i zakonskih propisa nema i ne smije imati alternativu. Cijeli proces mora doživjeti svoj konačan pravni i sudski epilog, a odgovorni pojedinci odgovarati. Ova afera predstavlja test za pravnu državu, vladavinu zakona i prava, kao i buduće aktivnosti u pregovaračkom procesu s Europskom unijom", stoji u izjavi HNS-a.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 08:31