Article_Top_970x250

Uhićenje Platinia: Optužuju ga da je prodao glas za SP u Kataru

michel plati - mi

Uhićenje Platinia: Optužuju ga da je prodao glas za SP u Kataru

lip 18, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot via 24sata.hr

Michel Platini uhićen je danas zbog dodjele Svjetskog prvenstva 2022. godine Kataru. Bivši predsjednik Uefe mnoge je iznenadio odlukom da se to natjecanje održi u toj zemlji, a sada ga se sumnjiči za korupciju.

Michel Platini uhićen je danas zbog dodjele Svjetskog prvenstva 2022. godine Kataru. Bivši predsjednik Uefe mnoge je iznenadio odlukom da se to natjecanje održi u toj zemlji, a sada ga se sumnjiči za korupciju...

Legendarni francuski nogometaš na funkciji čelnog čovjeka Uefe bio je od 2007. do 2015. godine, a njegov mandat obilježen je raznim skandalima i korupcijom. Još 2010. godine nogometni svijet ostao je iznenađen kada je Katar dobio organizaciju Svjetskog prvenstva 2022. godine.

Michel Platini priznao je 2014. godine kako se tajno sastao u Švicarskoj s Mohamedom Bin Hammamom par dana prije nego što je odluka o domaćinstvu natjecanja pala na Katar. Mohamed Bin Hammam je bivši predsjednik Azijske nogometne federacije koji je 2011. godine doživotno izbačen iz nogometa. Razlog? Kataranin je optužen zbog pokušaja kupovanja glasova uoči izbora za predsjednika Međunarodne nogometne federacije. A kasnije je potvrđeno kako su se Platini i Bin Hammam tajno susreli između 30 i 50 puta.  

Od 24 člana Izvršnog odbora Fife koji su donijeli odluku da će Katar biti domaćin Svjetskog prvenstva 2022. godine, njih čak 16 je suspendirano, maknuto s te pozicije ili su još pod istragom. 

Ovo nisu prvi problemi ovakvog tipa za Platinija, on i Sepp Blatter (bivši predsjednik Fife) kažnjeni su 2015. godine zabranom bilo kakvog bavljenja nogometom u periodu od osam godina. Etički odbor Fife tada je Platinija kaznio i s 74 tisuće eura, dok je Blatter prošao nešto bolje, Švicarac je morao platiti 46.295 eura, prenosi 24sata.hr.

Dnevnik.ba