StoryEditor
grčki zatvori

Uhićenim Boysima u Grčkoj ne žele dati senzore za dijabetes: "Ako četiri dana ne uzimate terapiju, vi ste mrtav čovjek"

Piše desk  /  07.09.2023., 12:55h

Uhićeni BBB-ovac koji se nalazi u grčkom zatvoru Avlona još nije dobio svoje senzore za mjerenje razine šećera u krvi. Senzore, koje je u Grčku u suradnji s roditeljima, hrvatskim veleposlanstvom u Atenu, poslao Davor Skeledžija, aktivist i urednik portala nainzulinu.com, isporučeni su još u petak ujutro, ali osoblje zatvora mu ih odbija isporučiti.

Zbog toga, uhićenom Hrvatu, koji je nedavno navršio 18 godina svaka dva sata vade krv iz prsta dok senzori za bezbolno mjerenje stoje u ambulanti. 

Kako neslužbeno saznajemo, u zatvoru čekaju određenog doktora, koji nikako da se pojavi. Za to vrijeme, u zatvoru se nalazi medicinska sestra, koja je u komunikaciji s roditeljima. Uhićeni Hrvat je, kako saznajemo, dobro zdravlja. 

Podsjetimo, u tučnjavi u Ateni su dvojica pripadnika Bad Blue Boysa ostali su bez senzora koji im mjeri razinu glukoze u krvi. Zbog toga je uhićeni navijač Dinama, kako saznaju 24sata, ubrzo nakon uhićenja imao dijabetičku ketoacidozu, koja je opasna po život te su mu grčki liječnici u zadnji tren pružili terapiju te mu spasili život. 

Među uhićenim Hrvatima još jedan boluje od dijabetesa tipa 1, koji je zbog bolesti završio na infuziji. 

- Ako četiri dana ne uzimate terapiju, vi ste mrtav čovjek. Odlučio sam ovo napraviti jer svakom bolesnom čovjeku treba pomoći, bez obzira na situaciju. O takvim stvarima neka odlučuju nadležna tijela, ali svi moraju imati adekvatnu medicinsku pomoć. Stupio sam u kontakt s potpredsjednicom Grčke dijabetičke federacije, koja je studirala u Sarajevu pa govori naš jezik. Ona ima kontakte po grčkim zatvorima pa nam je tako pomogla u cjelokupnoj organizaciji - rekao je nedavno Skeledžija.

Dnevnik.ba

08. svibanj 2024 06:28