StoryEditor
neredi na a1

Uhićeni navijač pušten iz zatvora: "Policija je tukla ljude kao životinje. Plakali smo u onim ćelijama"

Piše desk  /  08.06.2022., 21:10h

U općem kaosu na autocesti A1, kada su navijači Hajduka prije tri tjedna napali policiju, zatekla su se i četvorica mladića, koji su završili u istražnom zatvoru. Tužiteljstvo je odbacilo kaznenu prijavu i pustilo ih na slobodu. Dnevnik Nove TV donosi priču jednog od njih.

Bio je to njegov prvi odlazak na utakmicu Hajduka.

"Rekao sam u sebi, prva je, ali i zadnja", kazao je mladi navijač. Ima tek 21 godinu. Njih četvorica zatekli su se u koloni i neredima na autocesti nakon maksimirskog derbija te završili u istražnom zatvoru.

"Bio sam 17 dana u istražnom zatvoru, osjećam se zgroženo", rekao je. Kaznenu prijavu tužiteljstvo je odbacilo pa su pušteni na slobodu.

"U Remetincu sam preživio strašenje policajaca koji su nam govorili da ćemo biti pet godina u zatvoru, lupanje pendrecima po vratima pa ta pusta strašenja." Premješten je u Bjelovar gdje je, kako kaže, bilo bolje. Opisao je i što se dogodilo te noći na autocesti. Nije nikog poznavao, tvrdi, osim svojih prijatelja iz vozila.

Kaže da nisu izlazili iz auta i da su sve snimali

"Mi kad smo prošli Lučko počeli su nas kombiji prestizati. To su bili naši članovi Torcide i odjednom se kolona zaustavila i počeli su baklje bacati." Iz automobila, kaže, nisu izlazili. Gledali su što se događa, snimali sve, pa i ponašanje policajaca. Taj video im je poslužio kao dokaz da nisu bili u neredima.

"Gledali smo kako tuku ovaj kombi ispred nas, to je bilo stvarno užasno gledati. U tom kombiju su bila dva neka mladića, policajci su ih natukli kao životinje, svi su jaukali."

I oni su se, kaže, tresli od straha i čekali kad će doći red na njih.

"Znam da nitko od nas nije huligan"

"Policajac je došao, bubnuo nam po prozoru, izvukao nas iz auta i dok nas je vadio van tukao nas je pendrekom i kad nas je bacio na tlo pogodio nas još nogom u rebra", rekao je.

Evo što misli o navijačima koji su divljali po autocesti. "Meni je više krivo što su oni pobjegli, a nas ostavili tamo da dobijemo po sebi ni krivi ni dužni. Samo znam da nitko od nas nije huligan". A njima, u policiji u Jastrebarskom, uvjerava, nisu dali ni jesti, ni piti, ni obavljati nuždu dva dana. Nakon svega, osjeća tugu.

"I mi smo plakali u onim ćelijama"

"Gledajući kako naši roditelji doma plaču, znaju da su im djeca ni kriva ni dužna završila u zatvoru - ni nama nije bilo lako, a kamoli njima. I mi smo plakali u onim ćelijama", rekao je. Preostaje mu samo tražiti naknadu za 17 dana istražnog zatvora.

"Može tražiti naknadu novčanu, to je nekakvih 350 kuna po danu i to je sve", rekao je Neven Gotal, njegov odvjetnik. Vjeruje da ima još onih koji su se zatekli na krivom mjestu, zaglavljeni u koloni.

"Kad je došla policija, teško da je policija taj čas mogla utvrditi tko je došao s mjesta nereda, a tko je stajao i gledao", dodao je Gotal. U istražnom zatvoru je još 38 navijača. Neki čekaju odluku o žalbi, a neki o produljenju istražnog zatvora.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 22:53