StoryEditor
četiri hrvatska para

Uhićeni Hrvati prvi put snimljeni u zambijskom zatvoru. Uvjeti su užasni, jedu s poda, nemaju tople vode...

Piše desk  /  20.01.2023., 12:51h

Kamere RTL-a snimile su uvjete u zatvoru u Zambiji, gdje se nalaze četiri hrvatska para uhićena pod sumnjom za trgovinu djecom.

Zatvori u Zambiji su pretrpani, s jednim od hrvatskih parova u ćeliji je još najmanje 30 zatvorenika. Sanitarni uvjeti su stravični, topla voda je rijetkost, a štakori, žohari, muhe i komarci su posvuda. Spava se na podu ili zajedničkom madracu s dekom. Zatvorska prehrana vrlo je ograničena. Jede se s poda, a obroci se sastoje od kukuruznog brašna, graha i male ribe. Zatvorske trgovine ne postoje.

Kako izgleda zatvor u kojemu se nalaze uhićeni Hrvati, pogledajte ovdje.

Odobrena im jamčevina, ali su i dalje u pritvoru

Podsjetimo, četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga. Prvi put se pojavili pred sudom 10. siječnja. Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata, a izjasnili su se da nisu krivi. Iduće ročište u redovnom sudskom postupku bit će 23. siječnja. 

Iako im je sud u Ndoli dopustio da se brane sa slobode nakon što zadovolje određene uvjete, Hrvati se i dalje nalaze u zatvoru. Podsjetimo, uvjeti su bili da polože jamčevinu, 20.000 zambijskih kvača po osobi (oko 1100 dolara), polože putne isprave, prijave 16 zambijskih državljana koji će jamčiti za njih i reguliraju svoj boravak u Zambiji. Morat će se uz to redovito javljati policiji. 

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 09:16