StoryEditor
zločin iz mržnje

Uhićeni Behudin Husić osumnjičen da je srpskim civilima motorkom sjekao noge i ruke

Piše Desk  /  14.09.2021., 17:57h
Behudin Husić iz Srebrenice, koji je uhićen jutros u Špionici kod Srebrenika, sumnjiči se da je zajedno je sa Ahmom Harbašem, Nedžadom Hasićem i Samirom Avdićem 2. svibnja 1996. godine na krajnje brutalan način, motiviran nacionalnom mržnjom i netrpeljivosti prema srpskom narodu, sudjelovao u izvršenju ubojstva četiri muškarca srpske nacionalnosti iz Milića - Đorđa Petrovića, Nikole Modraković, Momčila Ristanovića i Vlajka Zekića.

Žrtve njihovog gnusnog kaznenog djela, kobnog dana nalazile u šumi nadomak Milića, gdje su spremali građu za pokrivanje kuće Zekić Vlajka, kada su na njih naišli Behudin Hasić i ostala trojica osumnjičenih, koji su u tome periodu naoružani hodali u okolini Srebrenice i Milića, iako se rat već odavno završio. 

U samom činu ubojstva, kao saznaje ATV, izvršitelji su uz upotrebu motorne pile nad žrtvama počinili masakr, tako da su žrtvama sjekli ruke, noge i glave odvajali od tijela, da bi na kraju tijela spalili. Ovaj zastrašujući događaj je unio strah i uznemirenje među tamošnji srpski narod koji je živio u selima u okolini Srebrenice i Milića, a kojima su još bila svježa sjećanja na ratne strahote i zločine počinjene od strane jedinica takozvane Armije BiH pod kontrolom Nasera Orića, u okolini Srebrenice u periodu od 1992. do 1995. godine.

Husiću, Harbašu, Hasiću i Avdiću je neposredno nakon izvršenja počinjenog kaznenog djela suđeno pred Okružnim sudom u Bijeljini, te je u tijeku 1996. godine donesena prvostupanjska presuda kojom su imenovane osobe osuđena na kazne zatvora u trajanju od dvadeset godina. Od tog dana sva četvorica su se nalazila  u bjekstvu, a Okružni sud u Bijeljini izdao je objavu o raspisivanju međunarodne potjernice za optuženim  Nedžadom Hasićem, Ahmom Harbašom, Behudinom Husićem i Samirom Avdićem, te donio rješenje  o određivanju pritvora za optužene. 

Kako saznaje ATV, Behudin Husić, sve ovo vrijeme je nesmetano boravio u obiteljskoj kuću sa suprugom i djecom u mjestu Špionica, općina Srebrenik, gdje je radio kao građevinski radnik. Svakodnevno je na području općine Srebrenik upravljao motornim vozilima bez vozačke dozvole i osobnih dokumenata, a zaštitu i pomoć su mu pružali ratni zapovjednik takozvane Armije BiH, Naser Orić i pripadnici njegove jedinice.

Također saznaje ovaj portal da je, lokalna policija i rukovodstvo PS Srebrenik bilo je sve vrijeme upoznato da je za Husić Behudinom, zbog sudjelovanja u izvršenju  gore navedenog kaznenog djela, raspisana međunarodna potjernica. I pored toga, istog iz nepoznatih razloga nisu željeli ga uhititi, kao što u ranijem periodu nisu htjeli uhititi i osuđenog Hasić Nedžada. 

Na osnovu međunarodne potjernice Okružnog suda Bijeljina, 2007. godine u SAD je uhićen Samir Avdić i isporučen u BiH, gdje je predat u nadležnost Okružnog suda u Bijeljini. U ponovljenom sudskom postupku isti je pravosnažno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od pet godina, a koju je odslužio u KPZ Bijeljina i KPZ Foča. 

Ahmo Harbaš, se s obitelji nalazi u mjestu Lugano, Švicarska i isti je 2. prosinca 2005. godine bio uhićen od strane švicarskih sigurnosnih službi, ali nije izvršena ekstradicija iz nepoznatih razloga.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 22:06