StoryEditor

Uhićen vođa Štajerske straže

Piše D  /  04.01.2020., 05:01h

Šiško je priveden nakon što je s pripadnicima Štajerske straže došao na obilježavanje pogibije partizanskog Pohorskog bataljuna u blizini Slovenske Bistrice, na kojem je bio i predsjednik države Borut Pahor kojemu se Šiško pokušao približiti, prenose slovenski mediji.

Nije se opirao uhićenju

Šiška, kojeg su pratili uniformirani pripadnici njegove postrojbe, uhitili su policajci u civilu kad se pokušao približiti predsjedniku Pahoru. Nije se opirao te je odveden u zatvor, prenio je mariborski list Večer

Anica Bidar, glasnogovornica Andreja Šiška, kazala je da je on na mjesto komemoracije došao s namjerom da se preda te da je želio da se to dogodi pred očima javnosti.

Na uhićenje Šiška reagirao je i predsjednik Borut Pahor, rekavši da su svi dužni poštovati ljudsko dostojanstvo, ali i dostojanstvo događaja kojima se obilježava nacionalna prošlost.

"Imamo pravo izražavati svoje mišljenje, ali treba poštovati i dostojanstvo ljudi, pa i ovakvih komemoracija kojima se izražava pijetet", kazao je Pahor.

Prije dva tjedna za njim raspisana tjeralica

Za vođom tzv. Štajerske straže prije dva tjedna raspisana je tjeralica jer se nije odazvao na poziv za odsluženje zatvorske kazne, a poručivao je preko svojih pristaša da mu odluka o tome da se mora javiti u zatvor nije uručena.

Šiško je bio osuđen na osam mjeseci zatvora zbog poticanja na nasilnu promjenu ustavnog poretka prilikom postrojavanja svojih pristaša blizu Maribora, no pušten je iz pritvora nakon šest mjeseci i izricanja nepravomoćne presude.

U međuvremenu je njegova žalba na prvostupanjsku presudu odbijena. Šiško treba odslužiti dva mjeseca zatvora jer mu se u kaznu priznaje vrijeme provedeno u pritvoru, prenosi Index.hr.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 05:53